Átlag egy kilót híztak az emberek a járvány alatt
Május első felében online kutatást végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a TÉT Platform Egyesület és a Debreceni Egyetem többek között arról, hogyan alakultak a háztartások vásárlási szokásai, de még az is kiderült, átlagosan mennyit híztak az emberek a bezártság alatt, írja az Infostart. A kérdőívet több mint 3000 ember töltötte ki, így egy nagy, reprezentatív mintát kaptak a kutatók.
A kutatás legfontosabb üzenete az volt, hogy a mostani időszakot sokan kihasználták arra, hogy elkezdjenek sütni-főzni, elkezdjenek egészségesebben táplálkozni, és odafigyeljenek az élelmiszer-biztonsági feltételek betartására
– mondta InfoRádióban Kasza Gyula, a kutatás vezetője. Hozzátette, hogy az is kiderült, addig mondta minden szakember a fontos kézmosást, kézfertőtlenítést, hogy az tényleg vissza is jött a gyakorlatba.
Míg korábban heti két-három alkalommal is elmentek bevásárolni egy háztartásból, és leginkább nem online rendeléssel vásároltak, a járvány alatt ez átlag heti egyre csökkent. A cikk hozzáteszi, hogy egy hétre tervezett bevásárlásra áttérés minden bizonnyal tudatosabb vásárlást feltételez. És megnőtt a hosszabban eltartható, csomagolt élelmiszerek fogyasztása. Kevesebb fogyott viszont az alkoholból és az energiaitalokból.
Mivel kevesebbet mozogtak az emberek, ezért a kitöltött kérdőív alapján elmondható, hogy
átlagosan egy kilót híztak a magyarok a járvány ideje alatt.
Volt, aki többet is. Minden tizedik ember viszont többet mozgott.