Krisztina
19 °C
25 °C

Müller Cecília: Lehet kézfogással köszönni

2020.06.12. 11:38 Módosítva: 2020.06.12. 11:48

Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított, ugyanis péntek reggel ismeretlen tettesek Müller Cecília nevében hamis leveleket küldtek ki elsősorban egészségügyi intézményekbe – jelentette be az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Gál Kristóf alezredes, az ORFK szóvivője.

Az adathalász levél ingyenes védőeszközöket ígért, hogy ezzel vegye rá a mellékelt űrlap le- és kitöltésére a levél címzettjét. Az alezredes szerint a levelek magyartalansága, valamint az, hogy sem a formai, sem a tartalmi követelményeknek nem felelnek meg, már önmagában gyanakvásra adhatott okot. 

Gál arra figyelmeztetett, hogy a levél csatolmányát senki ne nyissa ki, és az űrlapot se töltse ki senki. 

A rendőrség azt kéri, hogy aki kapott ilyen gyanús levelet, az jelentse ezt a csirt@nki.gov.hu címen. 

Egy Index-olvasó ezt a képet küldte nekünk:

Pénteken a friss járványadatok elsorolása mellett Müller Cecília ismertette a Közegészségügyi Laboratórium szennyvízvizsgálatainak alakulását is: Budapest összes szennyvíztelepéről vettek már mintát, ezekben ki lehet mutatni a vírus jelenlétét, de azt is, hogy a jelentősen csökkent a kimutatható „kópiaszám”.

Ez azt jelenti, hogy a fővárosban az elkövetkező egy-két hétben nem várható a fertőzésszám növekedése, magyarázta a tisztifőorvos. 

A szennyvízvizsgálat vidéken is elkezdődött.

Müller ezután hosszan beszélt a védőnők „hungarikum” szerepéről, majd az operatív törzs tagja válaszoltak néhány kérdésre:

  • Az országos tisztifőorvos szerint nyáron több a baleset, emiatt nagyobb a vérigény, miközben nehezebb a véradásokat megszervezni, ezért külön kért mindenkit véradásra. 
  • Müller Cecília szerint a jelenlegi járványhelyzet lehetővé teszi a kézfogást.
  • Elképzelhető, hogy lassan lehetőség lesz arra, hogy az idősotthonokban élőknek engedélyezzék az intézmények elhagyását rövid látogatások idejére. Müller megköszönte az érintettek türelmét.
  • Az országos tisztifőorvos szerint lesz második hulláma a koronavírus-járványnak, ezért „éberségre” van szükség. Müller ezzel indokolta az úgynevezett „járványügyi bevetési egység” létrehozásának szükségességét.