Strasbourg elé vitték a kórházkiürítéseknél hazaküldött végstádiumos nő ügyét

2020.06.13. 16:40 Módosítva: 2020.06.13. 17:35

Az elhunyt beteg családja kérésére a Magyar Helsinki Bizottság a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul annak a végstádiumos, magatehetetlen, demens nőnek az ügyében, akit a kórházkiürítések idején úgy küldtek haza a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházból, hogy napjai voltak hátra, folyamatos ápolásra szorult, amire a család nem volt felkészítve. A nőnek családja szerint otthon borzalmas szenvedéseket kellett kiállnia, majd hat nap múlva meghalt.

A nő lánya először az MSZP által ismertté tett álmentőssel, Németh Athinával készített interjúban tűnt fel. A Helsinki szerint azonban ennek semmi köze az idős asszony kálváriájához, pontos kórházi dokumentáció áll rendelkezésre a történtekről. A kórház szerint a nő további kórházi kezelésétől javulás nem volt várható, és nincs összefüggés a hazabocsátása és a halála között.

Az előzmény, hogy a Dél-pesti Kórházban az ágykiürítések miatt a krónikus belgyógyászati osztályt felszámolták, és nem volt lehetőség rehabilitációs célból átvinni egy másik osztályra a beteget, ezért hazaküldték. „A magatehetetlen és súlyos fájdalmakat átélő beteg ellátása így a lányára maradt. Sem a kórház, sem a kezelőorvos nem tájékoztatta a teendőkről. Segítségkérésére senki nem reagált” – írják a Helsinki oldalán. A beteg állapota 2020. április 21-re annyira súlyos lett, hogy mentővel vissza kellett szállítani a kórházba, ahol egy nap múlva meghalt.

A Helsinki az Emberi Jogok Európai Egyezményének 2. és 3. cikkében foglalt joga megsértése miatt indít eljárást. A strasbourgi bíróságnak abban kell állást foglalnia, hogy a súlyos beteg és magatehetetlen ember kórházi ellátásának megszüntetése és másfajta szakellátás biztosításának hiánya megsértette-e az elhunyt élethez, illetve az emberhez méltó bánásmódhoz való jogát.