Áthelyezik az engedély nélkül épült velencei óriáskereket

2020.06.13. 12:37 Módosítva: 2020.06.13. 14:24

Áttelepítik a velencei óriáskereket a tótól távolabb eső részre, már el is kezdték bontani a szerkezetet. A Velencei Korzón az ún. Ezüst-parkoló és a tó közé, a vízparthoz közel állított fel egy óriáskereket egy magánvállalkozó. Erre a települési önkormányzat szerint nem volt engedélye, ők nem vállaltak felelősséget érte, és azt kérték az üzemeltetőtől, hogy péntekig bontsák is le.

Gerhard Ákos polgármester kedden arról írt, hogy az egész építés az önkormányzat tudta és engedélye nélkül történt, ők nem kapták meg a szükséges dokumentációt sem. Az óriáskerék tulajdonosa, Tonté László az Indexnek azt mondta, hogy ők még télen megkeresték az önkormányzatot az engedélyeztetés miatt, de akkor azt az információt kapták, hogy a területet bérlő céget kell ezzel keresniük. A vita részben azon ment, hogy építménynek minősül-e egy óriáskerék, vonatkozik-e rá az a rendelkezés, ami tiltja a vízpart mellett az 5 méternél magasabb építményeket.

A városvezetés és az üzemeltető között kezdetben úgy tűnt, nem igazán sikerül az egyeztetés, az első találkozó elmaradt, később ugyan bemutatták a jegyzőnek a kért dokumentumokat, de azokat nem engedték lemásolni sem. Ezután azonban sikerült megegyezni: az óriáskereket elbontják, és a tótól arrébb állítják fel.

„Az elmúlt napok intenzív kommunikációja eredményt hozott. Az óriáskerék ügyben érintett felek közös és egymás jogait tiszteletben tartó megegyezésre jutottak, amelynek eredményeképpen a június 5-én Velencére érkezett óriáskerék a Korzó területének egy a tóparttól távolabb eső részére települ át. Reméljük, hogy a továbbiakban az óriáskerék és a Korzó üzemeltetése zökkenőmentes lesz“ – írja Velence város a település hivatalos Facebook-oldalán.

A bontás péntek este már intenzíven folyt, mint látszik, már le is szedték a fülkéket a kerékről.