A keményítőgyár okozhatta a mátrai bűzt

2020.06.14. 09:03
A Népszava cikke szerint a hatóságok először ismerték el közvetve, hogy a Viresol keményítőgyár okozta a szennyezést.

A Viresol Kft, vagyis a Mészáros-csoport visontai keményítógyára szennyezhette, az immár állami Mátrai Erőmű víztározóját, a bírságokat mégis utóbbi fizette -írja a Népszava.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Viresol Kft. telephelyén bekövetkezett eseményekkel kapcsolatosan több alkalommal intézkedett - közölte a Népszava megkeresésére a hatóság. Legutóbb április 9-én kötelezték a társaságot a környezet, a felszíni vizek károsodását megelőző intézkedésekre. Az ebben kitűzött határidő nem haladék, mert a végrehajtás fellebbezéstől függetlenül kötelező.

Ezzel - írja a lap - a hatóság először ismerte el közvetlenül, hogy Mészáros Lőrinc visontai keményítőgyárát környezetszennyezés tárgyában vétkesnek találták.

Korábban a Mátrai Erőmű környékén élők érezték a kellemetlen szagot, amely a Mátrai Erőmű területén található Őzse-völgyi víztározóból csapott fel.

A hatóság azonban állítólag azt állapította meg, hogy a szerves anyag az erőmű területén tavaly átadott Mészáros-féle keményítőgyárból került a víztározóba, de mivel a Viresol fellebbezést nyújtott be, a hatóság máig nem hozta nyilvánosságra.

A lap szerint azt nem lehet tudni, hogy a bajt elhárították-e.