Szabolcs
20 °C
35 °C

Koronavírus: három újabb halott, 1025-re csökkent az aktív esetszám

2020.06.14. 09:07

5 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4069 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 idős, krónikus beteg, ezzel 562 főre emelkedett az elhunytak száma, 2482-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1025 fő. Az aktív fertőzöttek 40%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 47 %-a budapesti. 275 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 20-an vannak lélegeztetőgépen, írja a kormányzati tájékoztatási oldal.

A honlap szerint a védekezés második szakaszában vagyunk, ami nem jelenti azt, hogy elmúlt volna a járvány, a járványveszély továbbra is jelen van. 

A parlament jövő héten szavaz a veszélyhelyzet megszüntetéséről és a járványügyi készültség fenntartásáról szóló törvényjavaslatokról.  A veszélyhelyzet megszüntetését az teszi lehetővé, hogy a sikeres védekezésnek köszönhetően a tömeges megbetegedéseket el tudtuk kerülni és fokozatosan csökken az aktív fertőzöttek száma, ugyanakkor a járványügyi készültség fenntartására szükség van, hiszen a koronavírus továbbra is itt van és fertőz.

Hétfőtől megszűnik a BKV járatain az első ajtós kordon, és visszaáll az első ajtós felszállás. Ennek ellenére a maszk viselése továbbra is kötelező marad, és a BKK folytatja a forgalomban lévő járművek napi fertőtlenítését is. Szintén hétfőn az egészségügy visszaáll a járványmentes üzemmódra, tehát június 15-től minden diagnosztikai és terápiás eljárást el lehet végezni (beleértve a halasztható beavatkozásokat is). A családi orvosoknál, a gyerekorvosoknál és a járóbeteg-szakrendelőkben megszűnik az a korlátozás, hogy egy órában csak négy beteget lehet ellátni.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon: