Érdekes 600 millió forintos utalás jött Zimbabwéből

2020.06.15. 18:36 Módosítva: 2020.06.15. 20:58

Az Interpol gyanúja szerint Magyarországon keresztül próbált tisztára mosni kétmillió dollárt a zimbabwei kormányzat – állítja egy helyi lap cikke alapján a G7.hu. A ZimLive be is mutatja az erről szóló levelet, amelyet az Interpol budapesti irodája küldött el a hararei irodába április végén.

A cikk szerint a zimbabwei kormányzat a koronavírus-járványt kihasználva túlárazva szerez be teszteket és védőfelszereléseket olyan cégekkel szerződve, amelyek a zimbabwei elnökhöz, Emmerson Mnangagwához köthetők. Az egyik ilyen egy svájci bejegyzésű cég, amelyet az Interpol levele alapján egy albán születésű férfi alapított még 2017-ben. A férfi megszerezte az olasz állampolgárságot, decemberben pedig svájci cégének két bankszámlát nyitott meg Magyarországon, a Magnet Banknál. 

Március elején a svájci cég alapított egy magyar leánycéget is, majd két héttel később a zimbabwei pénzügyi és gazdasági minisztérium 2 millió dollárt (616 millió forintot) utalt át a magyar számlaszámra. Az Interpol levele alapján a Magnetnek gyanús lett az utalás, mivel korábban semmilyen pénzmozgás nem volt a számlán. Az olasz férfitől dokumentumokat kértek a pénz forrásáról, de az nem győzte meg a nyomozókat.

Az Interpol kiszivárgott levelében az szerepel, hogy a NAV-tól értesültek a pénzmosásgyanús esetről. A NAV annyit írt a G7 megkeresésére, hogy folyamatban lévő ügyről nem hozhatnak nyilvánosságra részleteket.

A fenti hír fényében különösen érdekes, ahogyan Robert Mugabe utódja, Emmerson Mnangagwa megkezdte országelnöklését 2017-ben: három hónapig érvényes büntetlenséget hirdetett azoknak a személyeknek és vállalatoknak, amelyek visszaadják a külföldre illegálisan kivitt, ellopott közpénzeket.