Ezer alatt az aktív fertőzöttek száma, meghalt két idős beteg

DBZOL20200605032
2020.06.16. 08:41

Egy újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4077 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt két idős, krónikus beteg. Ezzel 565 főre emelkedett az elhunytak száma, 2516-an pedig már meggyógyultak – közölte kedden a hivatalos koronavírusról tájékoztató honlap.

Az aktív fertőzöttek száma 996 fő.

Az aktív fertőzöttek 40 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 255 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormány várhatóan ma szavaz a veszélyhelyzet megszüntetéséről és a járványügyi készültség fenntartásáról szóló törvényjavaslatokról. 

Hétfőtől megszűnt a BKV járatain az első ajtós kordon, és visszaállt az első ajtós felszállás. Ennek ellenére a maszk viselése továbbra is kötelező, és a BKK folytatja a forgalomban lévő járművek napi fertőtlenítését is.

Az egészségügy is visszaállt a járványmentes üzemmódra: június 15-től minden diagnosztikai és terápiás eljárást el lehet végezni (beleértve a halasztható beavatkozásokat is). A családi orvosoknál, a gyerekorvosoknál és a járóbeteg-szakrendelőkben megszűnt az a korlátozás, hogy egy órában csak négy beteget lehet ellátni.

Egyre növekszik a feszültség a 65 év felettiek számára fenntartott 9–12 órás vásárlási idősáv miatt, írta hétfőn a Magyar Nemzet, nem sokkal ezután pedig az Atv.hu arról számolt be: a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a kormány szerdán dönt annak alakulásáról.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

(Borítókép: Egy ápoló védőfelszerelésben a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. június 5-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)