Megrongálták Churchill budapesti szobrát is

2020.06.16. 21:57

Megrongálták Winston Churchill budapesti, városligeti szobrát

nazi

BLM (Black Lives Matter)

feliratokkal. Olvasónk, Kornél fotókat is küldött nekünk erről.

A George Floyd    brutális meggyilkolása    miatt elindult tiltakozási hullám nemcsak tömegtüntetésekhez vezetett    Párizstól Washingtonig    a rendőri erőszak és a faji egyenlőtlenségek ellen, hanem Európába is elhozott egy olyan kultúrharcot, ami az Egyesült Államokban már a 2010-es évek közepe óta tombol: a Black Lives Matter mozgalom aktivistái  ledöntik és megrongálják azokat a köztéri szobrokat , amelyek szerintük az elnyomást jelképezik

A szobordöntési és eltávolítási hullám léptékét mutatja, hogy a " Topple The Racist " – vagyis "döntsd le a rasszistákat" kampány már több tucat köztéri szobor eltávolítását követeli, ezek között régi uralkodók (II. Károly és II. Jakab), Oliver Cromwell, a spanyol Armadát legyőző reneszánsz hadvezér és kalandor, Sir Francis Drake, az Ausztráliát felfedező Cook kapitány, Robert Peel egykori tory miniszterelnök, valamint számtalan más régi politikus, üzletember és hadvezér is szerepel. És rajta van a listán az ország egyik leghíresebb szimbóluma, a Trafalgar téri Nelson-oszlop is. 

Londonban a tüntetők  Winston Churchill  és  Mahatma Gandhi szobrait  is megrongálták, mivel az életük során mindketten tettek rasszista kijelentéseket. A londonihoz hasonlóan járt most a budapesti Churchill-szobor is.