Júliusban nyit a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

2020.06.16. 20:20 Módosítva: 2020.06.16. 22:27

Három ütemben, július 1-jétől kinyit a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, írja a könyvtár közleményében.

Mint írják, „a járványhelyzet alakulása, illetve a kormányzati és fővárosi döntések alapján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fokozatosan, olvasóink és munkatársaink biztonságát messzemenően figyelembe véve, nyitja meg kapuit”.

Az ütemezett nyitásról, a könyvek visszavételéről és az előjegyzésekről itt informálódhat bővebben.

Korábban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, Fodor Péter arról beszélt az Indexnek, hogy első körben csak a központi könyvtár és a tizennégy legnagyobb könyvtár nyit majd ki. Csökkentett nyitvatartással először csak az alapszolgáltatásokat látják el, azaz az olvasók visszavihetik a kikölcsönzött könyveket, és át tudják venni az előre megrendelt dokumentumokat.

A könyvtár azt várja, hogy így pár héten belül visszakerülnek a kikölcsönzött könyvek, jelenleg ugyanis 231 457 kötet van kint, összesen 63 688 olvasónál. 

A VISSZAVITT KÖNYVEKET AZTÁN 72 ÓRÁN KERESZTÜL KARANTÉNBA ZÁRJÁK, MIELŐTT BÁRKI MÁS HOZZÁNYÚLNA.

A könyvtár dolgozói már február óta kesztyűben, maszkban dolgoznak, és az újranyitás után az olvasók számára is kötelező lesz maszkot viselni.

FODOR PÉTER AZT IS ELMONDTA, HOGY LESZ KÉT OLYAN DÉLELŐTTI SÁV EGY HÉTEN, AMIKOR CSAK A 65 ÉVNÉL IDŐSEBBEK LÁTOGATHATJÁK A KÖNYVTÁRAKAT.

Gazdaságilag nagyon rosszul érintette a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat a kényszerű bezárás, hiszen így március óta gyakorlatilag nincs saját bevételük. Mint Fodor felsorolta, elmaradtak az olvasói befizetések (tagsági díj, beiratkozási díj, késedelmi díj), és az épület kiadása után járó bérleti díjak is. Korábban ugyanis különböző programokra, rendezvényekre, forgatásokra rendszeresen kiadták a Kálvin téri épületet. 

A kieső bevételek miatt Fodor beszámolója szerint március óta a korábbiaknál is szigorúbban megnézik, mire mennyit költenek. Ennek ellenére az újdonságok beszerzése folyamatos, és a főigazgató azt ígéri, hogy a könyvtár nyitása után az utóbbi három hónap új kötetei is ott lesznek a polcon.

Az elmúlt hónapokban főként leltároztak, felújítottak, és rengeteg digitális szolgáltatást indítottak, hogy kapcsolatban maradjanak az olvasókkal. 

Közben a gödi könyvtár is nyitni fog, ők közleményükben azt írják, „június 22-től – ugyan módosított nyitvatartással és korlátozott szolgáltatásokkal – ismét várjuk önöket könyvtárainkban”.

A könyvtárak nyitásáról sokáig nem volt szó a korlátozások enyhítésével kapcsolatban, míg végül kérdéseinket elküldtük a Miniszterelnökség sajtóosztályának, valamint feltettük az operatív törzsnek is, ez utóbbi aztán írásban válaszolt. Azt írták,

a kormány tervei szerint június 15-ével a könyvtárak is kinyithatnak.

Sokakat érint ugyanis a kérdés, az egyetemeken júniusban kezdődnek a záróvizsgák, államvizsgák, míg valószínűleg többen vannak úgy, hogy már az összes létező könyvet kiolvasták a polcról a hónapokig tartó otthoni karanténban, és alig várnak az újdonságokra. 

A könyvtárak tervezett nyitásáról itt olvashat bővebben:

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét