Gyanúsítottként hallgattak ki egy nőt az álmentős MSZP-videó ügyében

Képernyőfotó 2020-06-09 - 17.47.14
2020.06.16. 11:32

Gyanúsítottként hallgatott ki a rendőrség egy nőt az elhíresült álmentős MSZP-videó ügyében, közölték az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Feltehetően Németh Athináról, a videó főszereplőjéről lehet szó, de a nevét nem mondta ki a szóvivő, Gál Kristóf. Úgy fogalmazott:

A mai napon nyomozó munkatársaim ebben az ügyben egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, majd kutatást tartottak az otthonában, ahol tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le. A nyomozás során a gyanúsított szabadlábon védekezik.

Németh Athina volt az, aki az MSZP-s Korózs Lajos videójában mentősnek adta ki magát, és arról beszélt, hogy a kórházkiürítések miatt hazaadott betegeket ápolt, és közülük tízből kilencen meghaltak.

Aztán kiderült a nőről, hogy nem volt az Országos Mentőszolgálat munkatársa, és más mentőszolgálatok is azt közölték, hogy nem dolgozott náluk. A videót az MSZP gyorsan eltávolította a Facebookról, és közölték, hogy jóhiszeműen jártak el; ha a nő nem mondott igazat, vállalnia kell a felelősséget. Németh Athina kitartott amellett, hogy több évtizede mentőzik, azt is állította, hogy Németországban szerzett végzettséget, és hogy azért ködösít a munkahelye kapcsán, mert nem akarja őket kellemetlenségbe keverni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy hete közölte, hogy feljelentést tesz az ügyben. Az MTI-nek eljuttatott közleményben azt írták akkor, hogy 

A MENTŐSKÉNT NYILATKOZÓ NŐRŐL KIDERÜLT, HOGY SEM AZ ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT, SEM A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓI KAMARA, SEM AZ ÁLLAMI EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓKÖZPONT NYILVÁNTARTÁSÁBAN NEM SZEREPEL, SŐT AZ ÁLTALA MEGNEVEZETT SZAMARITÁNUS MENTŐSZOLGÁLAT IS HATÁROZOTTAN CÁFOLTA, HOGY A HÖLGY VALAHA IS DOLGOZOTT VOLNA NÁLUK.

„Az Emmi álláspontja szerint a videóban elhangzott hamis állítások a jelen veszélyhelyzetben különösen alkalmasak voltak a társadalomban indokolatlan nyugtalanság keltésére, az egészségüggyel szembeni közbizalom aláásására, ezen keresztül a járvánnyal szembeni védekezés hatékonyságának lerontására” – írta a minisztérium a közleményben.

Hozzátették azt is, hogy az állítások, valamint az, hogy a nyilatkozó személy mentőtisztként fogalmazta meg őket, súlyosan sértették az egészségügy egész szervezetrendszerét, sárba rántva az egészségügyi dolgozók szakmai becsületét, amelyet a minisztérium ezúton is visszautasít. 

Pár nappal később Kásler Miklós miniszter egy Facebook-videóban is kikelt a videó ellen. Azt mondta:

A betegek félelmeivel visszaélni rendkívül súlyos szellemi hátteret feltételez, és amikor ez egy mértéken túlment, és nem személy szerint csak engem támadtak, addig én csendben voltam, nem nyilatkoztam, most viszont igen, mert ez elfogadhatatlan és tűrhetetlen

Az MSZP pár nappal ezelőtt azt közölte, hogy lesz felelőse az ügynek a párton belül, de nem Korózs Lajos az.

(Borítókép: Németh Athina az MSZP videójában. Fotó: MSZP / Facebook)