A szombathelyi tankerület kirúgta a zenetanárt, aki elmondta a véleményét az igazgatóról

2020.06.16. 17:03 Módosítva: 2020.06.16. 18:16
A szombathelyi tankerület vezetése elbocsátotta állásából Rác Gábor zenetanárt, aki nyilvánosan kifogásolta a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola igazgatójának etikailag erősen megkérdőjelezhető cselekedeteit. Az igazgató egy mesterpedagógusi vizsgán erősen lepontozta saját igazgatóhelyettesét, miközben a két másik külsős tag magas értékelést adott. A tankerület megpróbálta elsimítani az ügyet. A véleményét elmondó Rác Gábort most elbocsátották, az igazgatóhelyettest lefokozták, miközben az igazgatót senki nem vonta felelősségre.

Az ügy előzményei tavalyra nyúlnak vissza. A szombathelyi zeneiskola igazgatói posztjára 2019-ben ketten pályáztak: Czenek László és Pulay Teréz. 2019 nyarán Czenek Lászlót nevezték ki, Pulay Teréz lett az iskola igazgatóhelyettese, olvasható a Nyugat.hu korábbi cikkében. 

Pulay Teréz nemrég mesterpedagógusi vizsgára jelentkezett. A bírálatra két külső szakértő mellett belső bírálóként Czenek László igazgató jelentkezett. A vizsgamunkát február 28-án védte meg Pulay Teréz. A százalékos pontozás ilyenkor zárt rendszerben történik, senki nem látja, milyen értékelést adott a három bizottsági tag.

A bírálók is megdöbbentek

Nagy meglepetésre, Pulay Teréz nem felelt meg a vizsgán, mert összesítve csak 82 százalékos értékelést kapott (a mesterpedagógusi fokozathoz legalább 85 százalékot kell elérni). Pulay fellebbezett. 

A végeredményen nemcsak ő, de a két külső bíráló is megdöbbent, ezért ők közzétették az általuk adott adott százalékokat. Így derült ki, hogy az egyik külső bíráló 100 százalékra, a másik 91 százalékosra értékelte a vizsgamunkát, azaz a zeneiskola igazgatója saját kollégájának mindössze 55 százalékot adott. 

Az Oktatási Hivatal nem sok fellebbezést fogad be, ennek azonban helyt adtak. A bizottság szakértő tagjai is kiálltak Pulay mellett, elmondták, hogy számukra teljesen alaptalannak tűnik az igazgató rendkívül alacsony pontozása. Az igazgatóhelyettes megismételheti a vizsgát egy másik bizottság előtt, írta a Nyugat.hu.

Erkölcsi nonszensz

Mindennek híre eljutott a tantestülethez is. Több pedagógus szerint Czenek ezzel szándékosan buktatta meg kollégáját, aki a tavalyi igazgatóválasztáson a vetélytársa volt. Ha ő 55 százalékot adott, Pulay csak abban az esetben mehetett volna át a vizsgán, ha mindkét másik bíráló 100-100 százalékra értékeli őt.

A tanári karból ezután többen az igazgató távozását követelték. Erkölcsileg elfogadhatatlannak tartották, hogy Czenek László szándékosan buktatta meg kollégáját, és az igazgató sem a vizsga védése közben, sem utána nem adta jelét annak, hogy bármit is kifogásolna Pulay munkájával kapcsolatban.

A szombathelyi zeneiskola
A szombathelyi zeneiskola
Fotó: GoogleMaps

A tiltakozás szószólója Rác Gábor zenetanár volt. Szerinte "erkölcsi nonszensz, amit az igazgató tett, és így nem lehet iskolát vezetni". A tanárok bizalmi szavazást akartak tartani Czenek ellen, mert szerintük az igazgató olyan szintű bizalomvesztést szenvedett el, ami a jövőben alkalmatlanná teszi az intézmény vezetésére. A tankerülettől is kérték, hogy Czeneket fossza meg vezető pozíciójától.

Sajnálatos végeredmény 

A tankerület azonban sem a bizalmi szavazáshoz nem járult hozzá, sem Czeneket nem vonta felelősségre. Ehelyett mediációba kezdett a felek között. Ez elsőre nem sikerült, aztán június elejére mégiscsak született egy megállapodás. Ebben az igazgató és az igazgatóhelyettes írásba adta, hogy tudnak a jövőben együtt dolgozni, "közös cél ugyanis az intézmény színvonalas működése, valamint hírnevének megőrzése, mely csatározások közepette nem lehetséges" - közölte akkor a Nyugat.hu-val Fodor István, a szombathelyi tankerület igazgatója.

Az ügy lezárásáról megkérdezték az igazgató eltávolítását követelőket képviselő Rác Gábor tanárt is, aki annyival kommentálta a történteket:

Az erkölcsi győzelem a miénk, de a végeredmény sajnálatos.

Rác elmondása szerint emiatt a mondat miatt hívatta be az irodájába Fodor István tankerületi igazgató, majd közölte vele: ezzel a kijelentéssel megsértette a tankerületet, kétségbe vonta az ítéletét, és rossz hírét keltette a zeneiskolának. Fodor felajánlotta Rácnak, hogy kezdeményezze közös megegyezéssel történő felmondásomat, amit ő elutasított. Fodor erre azonnali hatállyal elbocsátotta az állásából, Pulay Teréz pedig nem lehet többé igazgatóhelyettes. 

Rác a Savaria Fórumnak azt mondta: szerinte nagyon szomorú, hogy ma Magyarországon egy oktatási intézményben megtörténhet, hogy a sértett felet - akinek az Oktatási Hivatal igazat adott - lefokozzák, azt pedig, aki szóvá teszi az erkölcsileg aggályos történéseket, kirúgják. Rácnak 30 napja van fellebbezni a döntés ellen, fontolóra veszi, hogy jogi útra terelje az elbocsátását.

Tankerület: A légkör feszült, a szakmai munka nehézségbe ütközik

Rác elbocsátása ellen tiltakozva a szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek. Az online petíciót több mint 500-an írták alá. A szülők azt írják:

A jelenlegi döntés, Rác Gábor kirúgása után sokunkban megfogalmazódott az a fájó döntés, hogy gyermekünk a Bartók Béla Zeneiskolában nem folytatja tanulmányait, hiszen ez a döntés összeegyeztethetetlen mindazzal, amit szülőként az oktatásról, az iskolarendszerről, (szólás)szabadságról, művészi nevelésről és erkölcsről közvetítünk gyermekeinknek.  

Az ügyben beszéltünk Fodor István tankerületi igazgatóval. Azt akartuk megtudni tőle, milyen indokkal bocsátotta el Rác Gábort. Fodor azt ígérte, erről közleményt fog kiadni. Kedden késő délután a következő közlemény jelent meg Rác elbocsátásáról a Savaria Fórum önkormányzati lapban

Az intézményben Pulay Teréz intézményvezető-helyettes minősítő eljárásának apropóján keletkezett szakmai feszültség a nevelőtestületben, Rác Gábor hegedűtanár mintegy 40 levelet írt kollégáinak, buzdítva vagy éppen megfenyegetve őket, hogy jó gondolják meg, kit támogatnak a vitában, az intézményvezetőt vagy a helyettesét. Két alkalommal még a tankerületi igazgatót is megfenyegette, hogy országos sajtóbotrányt robbant ki. A tankerület mindent elkövetett az ügy békés rendezése érdekében, mediációs eljárást folytatott le, majd közös nyilatkozattal próbálta a feszültséget csökkenteni. Az intézményből érkező visszajelzések alapján azonban a légkör továbbra is feszült, a szakmai munka így nehézségbe ütközik, ezért a tankerület egy másik intézményben történő munkavégzést ajánlott fel Rác Gábor számára, amit ő nem fogadott el. 

Tankerületi botrány Hódmezővásárhelyen

Nemrég a hódmezővásárhelyi tankerületnél tört ki botrány. Egy makói tornatanár a karantén idején egy vasalódeszkás videóval próbálta megtanítani az úszás alapjait a gyerekeknek. Emiatt egy szülő bejelentést tett, a tankerület vezetője pedig eltiltotta a tanárt az oktatástól, majd még megalázó feladatokat is kitalált a testnevelőnek. 

Az ügyben az oktatási ombudsman is vizsgálatot indított, emellett indult petíció isSzombaton írtunk arról, hogy június 15-i hatállyal végül lemondott Balázs József, a hódmezővásárhelyi tankerület vezetője. A tankerületi igazgató eljárását az Emberi Erőforrások Minisztériuma is egyértelmű túlkapásnak minősítette.