Hat évig vezetheti a Fővárosi Törvényszéket Tatár-Kis Péter

2020.06.17. 14:49

Szerdától 2026. június 16-ig Tatár-Kis Pétert nevezte ki a Fővárosi Törvényszék elnökévé az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Senyei György döntéséről kommentár nélkül számolt be az OBH, amely ugyanakkor az Index kérdéseire múlt hét óta nem válaszolt a Fővárosi Törvényszék eddigi megbízott, ettől a naptól kinevezett elnökével kapcsolatban.

Pedig az eddig megbízott vezetőként, még Handó Tünde volt OBH-elnök által a Fővárosi Törvényszékre helyezett Tatár-Kis Péter vezetői pályázatával és az azt 12 szavazattal támogató véleménynyilvánító összebírói értekezlettel kapcsolatban több kérdés is felmerült. 

Elsősorban azért, mert a Groupama Arénában tartott rendezvényen Tatár-Kis kijelentette, hogy az OBH éléről leköszönő Handónak címzett, korábban jelentős bírói megütközést keltő, az OBH elnökének zavarba ejtően hálálkodó levelet nem írta alá. Csakhogy az azóta az OBH-közlemények közül eltüntetett, de más forrásból még mindig fellelhető dokumentumon Tatár-Kis Péter neve és egy aláírás is szerepel, rajta kívül pedig 23 bírósági vezető írta még alá. A fővárosi véleménynyilvánító értekezletig közülük senki sem jelezte, hogy visszaéltek volna az aláírásukkal.

Tatár-Kis sem jelezte, hogy súlyos jogsértést, bűncselekményt – a személyes adataival való visszaélést – észlelt, magyarán több mint fél éve nem tett bejelentést azért, mert állítása értelmében a nevét helyette valaki odahamisította az iratra. Mindezek nyomán kérdésekkel fordultunk az OBH elnökéhez, azt kívántuk megtudni, indít-e a bíróság integritásának sérelmét felvető ügyben igazgatási vizsgálatot Senyei György. Az OBH egyelőre türelmünket kérte, cikkünk megjelenéséig válasz nem érkezett.