Meghalt két idős beteg, tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma

D MTI20200508011
2020.06.17. 08:55

Ismét csak egy újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4078 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, így már 567-en vesztették életüket az új típusú koronavírus miatt, 2547-en pedig már meggyógyultak – írja kedden a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

Az aktív esetek száma 964.

Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 48%-a budapesti. 210 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján a napi adatokon túl kedden elhangzott, hogy a sikeres védekezésnek köszönhetően a parlament várhatóan megszavazza a veszélyhelyzet megszüntetését (megszavazta), ezért további enyhítések várhatóak: feloldják az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók, valamint a kormánytisztviselők utazási korlátozásait, és újranyithatnak a mozik, a színházak is. 

A járványügyi készenlétet akkor is meg kell azonban tartani, ha a veszélyhelyzet megszűnik, hétfőn ezért megalakult az operatív törzs keretein belül működő járványügyi bevetési egység, amelynek vezetője az országos helyettes tisztifőorvos.

Beszámoltak arról is, hogy gyanúsítottként hallgatott ki a rendőrség egy nőt az elhíresült álmentős MSZP-videó ügyében. 

A parlament kedden megszavaztaveszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló két törvénytervezet. Az előbbivel az Országgyűlés arra szólítja fel a kormányt, hogy a kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzetet szüntesse meg. A másik szerint a veszélyhelyzet visszavonásával hatályát veszti a rendkívüli jogrendet hozó koronavírus-törvény is. Ugyanakkor az úgynevezett átmeneti szabályok között a kormány egy új, félig rendkívüli jogrendet is megteremtett: ez az úgynevezett egészségügyi válsághelyzet.

A veszélyhelyzetet március 11-én rendelte el a kormány, azok után, hogy az operatív törzs ezt javasolta a koronavírus-járvány miatt. A veszélyhelyzet kihirdetésekor a hivatalos adatok szerint még csak egyedi megbetegedések voltak, de a kormány szerint csoportos megbetegedések, vírusgócok kialakulásától lehetett tartani.

Keddre ezer fő alá csökkent az aktív fertőzöttek száma, és csak egyetlen új megbetegedésről számoltak be. Emellett két idős beteg elhunyt, velük együtt keddre 565-re emelkedett azok száma Magyarországon, akik koronavírus-fertőzés miatt haltak meg.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

(Borítókép: Orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent László Kórházban 2020. május 8-án. Fotó: Árvai Károly/kormany.hu / MTI)