Tarlós: Tóth Józsefet rátermettebbnek látom Karácsonynál

2020.06.17. 10:53

Az Azonnali újságírói megpróbálták meginterjúvolni Tarlós Istvánt, Budapest volt főpolgármesterét. A Lánchíd mellett szóba került Karácsony Gergely hatékonysága is. A legfontosabb állítások Tarlós részéről az alábbiak voltak:

  • Soha, sehol nem mondta, hogy meg kell szüntetni a fogaskerekűt.
  • Alapvetően nem tartja rossz embernek Karácsony Gergelyt, aki szerinte alapjában becsületes ember, de Demszky Gábor erősebb egyéniség volt nála. Ugyanakkor: „Karácsony Gergelyről is azért nyilatkozom nehezen, mert őt alapból nem tartom rossz embernek, sőt, emberileg, mint említettem, jobb lelkű, mint Demszky volt."
  • Szerinte ha a Pesti úti idősotthon esetében ki is mutatható jogi felelősség, az inkább az intézményvezetőt terheli. A politikai felelősség viszont más kérdés, az a főpolgármesteré.
  • A főpolgármesterségből hiányzik neki a döntéshozói szerep, a harmincezres infrastruktúra, és hogy nem tud semmihez sem hozzászólni. „Fejben rendben vagyok, de lélekben nem hiszem, hogy valaha is igazán fel fogom dolgozni a történteket. Más lett volna, ha magam szállok ki, de azért összességében ki vagyok békülve magammal. Sehol nem szereztem volna ennyi tapasztalatot. Főleg emberileg.”
  • Arra, hogy kit látott volna szívesen utódjának, azt mondta: nem akar konkrét személyeket megnevezni, de „van a pesti oldalon polgármester, aki szintén mérnök, és esetleg alkalmasnak tartanám arra, hogy ezt a feladatot ellássa. Ellenzéki oldalon a XIII. kerületi polgármestert, Tóth Józsefet messzemenőkig rátermettebbnek látom Karácsony Gergelynél. Nem mondom, hogy Tóthtal barátok lennénk, de nagyon jó munkakapcsolatban voltunk. Ő egészen kiváló ember, együttműködő, lát a pályán, és nagyon önálló.”
  • A Fideszből is el tudna képzelni valakit, akit fel lehetne építeni főpolgármesternek. Egy nőről van szó.

Az interjú szövege szerint Tarlós többször személyeskedett, és félbe akarta szakítani a beszélgetést.