2024. június 20. 15:00
Szlovénia 1
Szerbia 1
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00 ÉLŐ
Dánia 0
Anglia 0
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Addig tologatják az aktákat, míg egyszer agyonüt valakit egy fa

D MI20200614010
2020.06.17. 10:02
A Főkert már októberben jelezte, hogy kivágná az Alkotmány utcai platánfát, de a kérelem ide-oda pattogott az V. kerület és a főváros között, és végül nem történt semmi. Vasárnap aztán megadta magát a támasztógyökér, és az út közepére dőlt a fa, most meg mindenki a másikra mutogat. Ez az eset tökéletesen bemutatja, milyen problémák vannak ma Budapesten a fák védelmével: túlburjánzó bürokrácia, szabálytalan vezetékek és hiszterizált közhangulat. Felfejtettük, mi vezetett az Alkotmány utcai fa halálához.

Csak a szerencsén múlt, hogy egy járókelő se volt épp az Alkotmány utca és Bihari János utca kereszteződésénél, amikor a vasárnap délutáni viharban kidőlt egy méretes platánfa. Olvasónk közvetlen közelről látta a gyökerestül kiforduló fát, és felvételt is készített róla. Ezen jól látszik, hogy pár másodperccel a baleset előtt még megállt mellette egy sárga kisbusz, az út szélén, pár centire a fától pedig egy fehér autó parkolt. 

Kidöntötte a vihar a fát az Alkotmány utcában

Bár az első hírek arról szóltak, hogy személyi sérülés vagy anyagi kár nem keletkezett, a Hvg.hu-t másnap megkereste a sárga kisbusz egyik utasa, és mint kiderült, a fa koronája egyenesen az autóra dőlt, ez pont nem látszik a felvételen. Hatan utaztak a kisbuszban, de csodával határos módon senki nem sérült meg, az autó viszont jócskán összetört.

Kilenc hónap alatt nem sikerült kivágni a fát

Bardóczi Sándor, Budapest főkertésze később a Facebookon politikai okokkal magyarázta a balesetet. Azt írta, azért nem engedték kivágni a fát, mert Tarlós István fakivágási moratóriumot hirdetett a választás előtt pár hónappal. A volt főpolgármester erre úgy reagált az Indexnek, hogy nem emlékszik rá, hogy hozott volna ő ilyen döntést, de ha hozott is, az új városvezetés már rég feloldhatta volna az elmúlt nyolc hónapban. 

A fáról egy környékbeli egyetemista kilenc hónapja tett bejelentést a Járókelő.hu-n, és ennyi idő alatt nem történt semmi. Legalábbis a fa ott maradt, anélkül hogy bárki hozzányúlt volna. Ahogy aztán elkezdtük felfejteni a történetet, szép lassan kiderült, hogy valójában csak a bürokrácia útvesztőjében tűnt el.

A SZErencsétlen SORSÚ ALKOTMÁNY UTCAI PLATÁNFA ügye az ÁLLATORVOSI LOVA ANNAK, HOGY BUDAPESTEN MILYEN BONYOLULT ma KIVÁGNI EGY FÁT, HA NEM JELENT KÖZVETLEN BALESETVESZÉLYT A JÁRÓKELŐKRE.

A bürokrácia végtelen labirintusa

Az V. kerületi jegyző január 22-én kelt határozatából világosan rekonstruálható, hogy a platánfa kivágását hogyan tologatták ide-oda a különböző intézmények az elmúlt bő fél évben.

 • Szeptember 18-án tett bejelentést Fónai Kende a Járókelőn, hogy balesetveszélyesen dől a fa.
 • A fa kezelője, a fővárosi tulajdonú Főkert Zrt. október 28-án az V. kerületi önkormányzathoz fordult, hogy engedélyt kérjen a beavatkozásra. Elvégezték a vizsgálatot, a törzs és a korona állapota alapján nem tűnt úgy, hogy balesetveszélyes lenne, így nem kellett haladéktalanul kivágni. Az viszont látszott, hogy a fának nem jó ott, ezért kérvényezték a kivágást a hivatalos úton. 
 • November 12-én az V. kerületi jegyző megkereste a fa tulajdonosát, a Főpolgármesteri Hivatalt (BFFH), hogy adja meg a tulajdonosi hozzájárulást, mint azt a vonatkozó kormányrendelet előírja. 
 • December 6-én a BFFH Városigazgatósági Főosztálya azt válaszolta, hogy a megjelölt 5 napos határidőre nem tudják teljesíteni a kérelmet, mert arról egy fővárosi rendelet szerint közgyűlési döntésre van szükség. Azóta ezt a részt kivették a rendeletből, a kérelmek elbírálását pedig Bardóczi Sándor csapata végzi. 
 • A határozat alapján úgy tűnik, más irányba is próbálkozott a jegyző. December 9-én átpasszolta a fakivágási kérelmet az V. Kerületi Kormányhivatalnak, mivel a terület (ahol a fa áll) a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánított Kossuth téri rekonstrukció része, és itt egy kormányrendelet szerint a kormányhivatal az eljáró hatóság.
 • Január 23-án a kormányhivatal mégis azt közölte, hogy neki nincs hatásköre az ügyben.
 • Rajtuk kívül még a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottságot is megkereste a jegyző, mert a platánfa a kiemelt nemzeti emlékhely területéhez is tartozik, és a vonatkozó jogszabályok szerint a bizottság előzetes engedélye szükséges, ha valaki ki szeretne vágni itt egy fát. 
 • Hogy mit döntött a Kövér László vezette bizottság a platánfa sorsáról, nem derül ki a jegyző határozatából, és az önkormányzat se árulta el kérdésünkre. 
 • A január 22-i határozatával viszont a jegyző elutasította a Főkert fakivágási kérelmét. A döntést azzal indokolta, hogy nem kapta meg a tulajdonosi hozzájárulást a fővárostól. Megkeresésünkre azt írták, a mai napig nem érkezett meg az engedély.
 • Egyúttal azonban előírta a vállalatnak, hogy szükség szerint gondoskodjon a balesetveszély elhárításáról és a biztonságos használat folyamatos biztosításáról. Mivel azonban a vizsgálat szerint nem volt balesetveszélyes a fa, a Főkert nem vágta ki.
 • Június 14-án aztán rég nem látott vihar csapott le Budapestre, és a platánfa gyökere megadta magát, a fa pedig az Alkotmány utca közepére zuhant. 

Akár fél évnél is hosszabb lehet, mire megkapják az engedélyt

Bardóczi Sándor szerint két ok vezetett a fa halálához:

 1. Pár éve szabálytalanul fektették le közműhálózatot az Alkotmány utcában, és átvágták a támasztógyökereket. 
 2. A másik ok pedig a már fentebb említett fakivágási moratórium, ami miatt januárig 1500 tulajdonosi kérelem torlódott fel Főpolgármesteri Hivatalnál, és ez a szám mára nagyjából 2000-re nőtt. 

Mint látszik, a fakivágások engedélyeztetési eljárása meglehetősen bonyolult Magyarországon, és 2008 óta nem sokat változott.

Ha egy építkezés beruházója vagy a szakvizsgálatok után a kezelő (fővárosi tulajdonú területeknél a Főkert) ki akar vágni egy fát, akkor a területileg illetékes jegyzőhöz kell fordulnia.

A JEGYZŐ DÖNT arról, HOGY KI LEHET-E VÁGNI A FÁT, ÉS ha igen, HOGYan KELL PÓTOLNI.

Ehhez minden kerületnek saját rendeletet kellett alkotnia, így a Főkertnek 23-féle rendelethez kell alkalmazkodnia a fővárosi tulajdonú fák kezelése során. A jegyzőnek pedig minden esetben be kell kérnie a tulajdonosi hozzájárulást az engedélyhez. Ezeknek a kérelmeknek az elbírálása torlódott fel annyira Bardóczi elmondása szerint, hogy az Alkotmány utcai fa ügyét se tudták megvizsgálni a megadott határidőre. 

Semmivel se volt hosszabb az ügymenet hossza, mint általában, mondta az Indexnek Lipcsei Szabolcs, a Főkert zöldfelület-fenntartási igazgatója.

Átlagosan 3-6 hónap vagy rosszabb esetben még akár ennél hosszabb idő is lehet, mire megkapják a jegyzői engedélyt a fa kivágására.  

„Amikor elindítjuk az ügymenetet, azt is mérlegelnünk kell, hogy a fa kibírja-e addig, amíg elbírálják, vagy balesetveszélyesnek nyilvánítjuk, és akkor nem kell hozzá engedély, csak utólag kell jelenteni” – mondta Lipcsei. 

Pocsék állapotban vannak Budapest fái 

Sok esetben az a baj, hogy még a szakértők se látják, hogy egy fa veszélyes állapotban van, ezért nem nyilvánítják balesetveszélyesnek. A Főkert évente közel 20 ezer fáról készít vizsgálatot, és általában ezek 15 százaléka veszélyes vagy balesetveszélyes. Ilyenkor azonnal kivágják a fát.  

A lombkoronát és a törzset könnyen meg tudják vizsgálni a szakemberek, a gyökerek állapotát viszont már nem ilyen könnyű felmérni. Az Alkotmány utcai fánál se lehetett megállapítani pár hónapja, hogy baj van a gyökerekkel, adatlapjára az került, hogy 5-10 éven belül kell kivágni. „Csak utólag láttuk, hogy a tartógyökerek egy része sérült, a támasztógyökereket pedig elvágták” – mondta az Indexnek Zakar András, a Főkert igazgatója.

Egy fővárosi rendelet előírja, hogy legalább két méterre kell lennie a közművezetéknek a fa törzsétől, az Alkotmány utcai platánnál ez mindössze pár centiméter volt.

Zakar azt ígéri, megvizsgálják, hogy mikor vezették ezt a vezetéket, kinek a tulajdonában van, és ki adta az engedélyt.

A Főkert Nonprofit Zrt. szakembere az előző napi viharban letört faágakat takarít el a budapesti Városligetben 2015. július 9-én.
A Főkert Nonprofit Zrt. szakembere az előző napi viharban letört faágakat takarít el a budapesti Városligetben 2015. július 9-én.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A szakemberek azt mondják, rengeteg az elöregedett, beteg fa Budapesten, amit részben a közműhálózatok szabálytalan lefektetése, részben pedig egyéb környezeti hatások okoznak. Csökkenti a fa élettartamát a téli sószórás, a kutyák vizelete és ürüléke, vagy ha levágják a felső ágakat a közvilágítás miatt. 

Bár pontos becslések még nincsenek, Zakar azt mondja, a fővárosi fák 80 százaléka kiöregedő és rossz állapotban van.

Vizes lufikkal dobálták meg a favágókat

Ezeket pedig előbb-utóbb muszáj kivágni, hogy a viharban ne dőljenek ki. Csak hogy ez nem olyan egyszerű Zakar elmondása szerint, mert gyakran civil ellenállásba ütközik a Főkert, ha nekilát beteg, de látszólag még nem balesetveszélyes fákat megcsonkítani. „Rossz lenne az összkép, ha hirtelen eltávolítanánk egy csomó fát Budapesten. Meg kell találni az egyensúlyt, hogy meddig tarthatóak állományban ezek a fák, és mikor válnak balesetveszélyessé, amikor már ki kell vágni.”

Van, hogy hosszabb tervezés után távolítanak el elöregedő, beteg fákat, így volt ez a Tabánban, ahol hónapokig tartó társadalmi egyeztetés után vágtak ki 35 fát.

Vannak azonban olyan esetek Zakar szerint, amikor muszáj hamarabb lépni. Így volt ez pár hete a VIII. kerületi Gyulai Pál utcában is, ahol négy, veszélyesnek ítélt fát vágtak ki a Főkert munkatársai. A felháborodott lakók vizes lufikkal dobálták meg a favágókat, miután meglepetésként érte őket, amikor a fűrészelés hangjára keltek.

(Borítókép:  Az Alkotmány utcában kidőlt fát távolítják el tűzoltók 2020. június 14-én. - Mihádák Zoltán / MTI)v

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.