Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Nyomoz a rendőrség a megrongált budapesti Churchill-szobor ügyében

2020.06.17. 13:44

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság rongálás vétség gyanúja miatt indított nyomozást, ismeretlen tettes ellen" - írta a rendőrség az Indexnek, miután kedden megírtuk, valakik megrongálták a városligeti Churchill-szobrot. A szoborra

nazi

BLM (Black Lives Matter)

racist

feliratokat festettek.

Frissítés: Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztban jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja a városligeti Churchill-szobor meggyalázását, és intézkedett, hogy "lemossák róla a gyalázatot".

A George Floyd brutális meggyilkolása miatt elindult tiltakozási hullám nemcsak tömegtüntetésekhez vezetett Párizstól Washingtonig  a rendőri erőszak és a faji egyenlőtlenségek ellen, hanem Európába is elhozott egy olyan kultúrharcot, ami az Egyesült Államokban már a 2010-es évek közepe óta tombol: a Black Lives Matter mozgalom aktivistái ledöntik és megrongálják azokat a köztéri szobrokat, amelyek szerintük az elnyomást jelképezik.

A szobordöntési és eltávolítási hullám léptékét mutatja, hogy a " Topple The Racist " – vagyis "döntsd le a rasszistákat" kampány már több tucat köztéri szobor eltávolítását követeli, ezek között régi uralkodók (II. Károly és II. Jakab), Oliver Cromwell, a spanyol Armadát legyőző reneszánsz hadvezér és kalandor, Sir Francis Drake, az Ausztráliát felfedező Cook kapitány, Robert Peel egykori tory miniszterelnök, valamint számtalan más régi politikus, üzletember és hadvezér is szerepel. És rajta van a listán az ország egyik leghíresebb szimbóluma, a Trafalgar téri Nelson-oszlop is. 

Londonban a tüntetők Winston Churchill és Mahatma Gandhi szobrait  is megrongálták, mivel az életük során mindketten tettek rasszista kijelentéseket. A londonihoz hasonlóan járt most a budapesti Churchill-szobor is.

Június elején békés Black Lives Matter tüntetés is volt Budapesten, amin több ezer ember gyűlt össze a Szabadság téren az amerikai nagykövetség előtt. A demonstráció vége után közleményt adott ki az amerikai nagykövet, amiben támogatásáról biztosította azokat a tüntetőket, akik megjelentek a nagykövetség előtt. Mint írta, kiállnak azon üzenet mellett, hogy a rasszizmusnak nincs helye a világban.

Csendes megemlékezés a rasszizmus áldozatairól