Mindenképpen vigyen magával esernyőt ma is

2020.06.18. 06:06

A csütörtök délelőtti órákban még marad a felhősebb idő, majd fokozatosan szakadozik, gomolyosodik majd a felhőzet, így több kevesebb napsütés az ország nagy részén valószínű. Csakhogy záporokra, zivatarokra, illetve esőre ismételten többfelé kell készülni, helyenként felhőszakadás is előfordulhat – nagyobb eséllyel az ország keleti fertályán.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 22 és 26 Celsius között alakulhat

– derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Az ország felett található légörvény középpontja valahol az Észak-Alföld és az Északi-Középhegység térségében lesz, így ettől nyugatra jellemzően az északi és nyugati irányú szél fog megélénkülni, néhol megerősödni, míg a Tiszántúlon inkább a déli szél dominálhat. Ráadásul az intenzívebb záporok, zivatarok környezetében továbbra is lehetnek erős, valamint viharos széllökések.

Összességében csütörtökön az ország nagy részén zivatarok várhatóak, (a nap második felében legnagyobb számban és intenzitásban elsősorban az ország középső részén és keleten). A zivatarokat főként felhőszakadás kíséri (rövid idő alatt lehulló jellemzően 30-50 mm csapadék, de az említett helyeken ennél több, akár 50 mm-t meghaladó mennyiség is hullhat), emellett kisebb eséllyel 60-80 km/h feletti szél, illetve jégeső (2 cm körüli) is társulhat hozzájuk, írták a szakemberek.

A zivatarok veszélye miatt az ország jelentős részén csütörtökön is figyelmeztetés van érvényben.

Változást a következő napok hozhatnak, főként a nyugati országrészben, az ország felett található ciklon fokozatosan elhagyja a Kárpát-medence térségét északi irányba, így a nyugati részeken valamelyest csökken a zivatarok kialakulásának esélye. Keleten továbbra is csapadékosabb marad az időjárás, hosszabban száraz periódus csak a jövő hét közepén remélhető.