2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium 0
Szlovákia 1
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00 ÉLŐ
Ausztria 0
Franciaország 1

Karácsony 10 milliárdot kér a Lánchídra a kormánytól

2020.06.19. 21:51

10 milliárd forintos hozzájárulást vár a kormánytól a Lánchíd felújítására Karácsony Gergely, mondta el a főpolgármester az ATV Híradójában. A főpolgármester azt is hozzátette, hogy a beruházás végösszege a fővárosi önkormányzat becslése szerint 20 és 30 milliárd forint között lehet, és a közbeszerzést nyár vagy ősz végén tudják elindítani, az ennek alapját képező dokumentáció azonban már elkészült.

A Karácsony által kért összeg 3 milliárd forinttal több annál, mint amit a kormány hajlandó a híd rekonstrukciójára fordítani. A Lánchíd ügyében régóta tart az adok-kapok a főváros és a kormány között, amibe Orbán Viktor miniszterelnök is beszállt, a közrádiónak adott szokásos interjújában úgy fogalmazott, hogy "kilenc hónapja toporognak az ügy körül a fővárosban", amit szerencsétlenkedésnek tart, és a főváros egyébként is "teli van pénzzel, csak értelmesen kell felhasználni".

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a június 18-i Kormányinfón kijelentette:

Ha Tarlós István lenne a főpolgármester, akkor a felújítás már menne, és egy év múlva kész lenne.

Gulyás is úgy látta, hogy a híd felújítására megvan a forrás, de a kormány erre a célra csak 6+1 milliárd forintot hajlandó adni, mert ennyiben állapodtak meg Tarlóssal.

Karácsony Gergely ezzel szemben azt mondja, hogy a Budapestet sújtó durva költségvetési megvonások komoly akadályát jelentik a Lánchíd felújításának, amit a fővárosi önkormányzat ennek ellenére meg fog csinálni, de a kormánynak több pénzt kellene rá adnia.

A Lánchidat nemzeti kincsnek tekintjük, ezért akkor is fel fogjuk újítani, ha beleroskadunk. Márpedig lehet, hogy beleroskadunk, mert a kormány éppen annyi pénzt készül elvonni Budapesttől, amiből minden egyes évben fel tudnánk újítani újra és újra a Lánchidat

– magyarázta a főpolgármester, aki szerint ő már a hivatalba lépésekor jelezte, hogy a korábban ígért 6 milliárdos támogatás kevés lesz a projektre, de az áthidaló javaslatait is elutasították.

Azt először a fővárosi MSZP mondta ki, hogy legalább 10 milliárdot kellene kérni az államtól a hídra egy sajtótájékoztatón, amit június 19-én a Lánchídnál tartottak.  Ehhez a felvetéshez csatlakozott most Karácsony, aki az ATV-nek ugyanakkor úgy fogalmazott:

Egyetértek azzal a politikai felvetéssel, hogy a kormány növelje azt az összeget, amit Magyarország egyik legfontosabb épületének felújítására fordítani kellene, de nekünk arra is készülnünk kell, hogy a kormány nem változtat ezen az álláspontján.