Malvin
11 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Veszélyessé váltak a Visegrádi-hegység szurdokvölgyei

2020.06.19. 13:57 Módosítva: 2020.06.19. 15:06

Szerdán, hasonlóan az ország más területeihez, nagy mennyiségű csapadék zúdult le a Visegrádi-hegységben. A Pilisi Parkerdő arra kéri a túrázókat, ezekben a napokban ne látogassák a szurdokvölgyeket (Rám-szakadék, Dera-szurdok), valamint kerüljék el a meredek szakaszokat tartalmazó olyan túraútvonalakat, mint például a Spartacus-ösvény, vagy a pilismaróti Hirsch- oromhoz vezető ösvény.

A klímaváltozás miatt

A parkerdő felhívása szerint a klímaváltozás az erdők vízháztartása is hatással van: a csapadékeloszlás szélsőségessé vált, rövid idő alatt olyan nagy mennyiségű csapadék hullik, amit a talaj nem képes azonnal befogadni, így a lezúduló víz amellett, hogy eróziót okoz, kárt tesz az ilyen extrém időjárási körülményeknek ellenállni képtelen erdei infrastruktúrában.

Rám-szakadék
Rám-szakadék
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A tavaszi, márciusi és áprilisi száraz, aszályos időszak után június első két hete csapadékban igen gazdag időszakot hozott. A Medárd napja óta tartó esőzések következtében jelentősen megemelkedett a szurdokvölgyekben folyó víz mennyisége.

Szabályos özönvíz

A Visegrádi- hegység és a Pilis területén szerdán átvonuló vihar azonban szabályos özönvizet okozott a szurdokvölgyekben, ahol a sziklafalak között futó túraösvényekre a nagy mennyiségű hordalék mellett kidőlt fák, nagyobb kövek zuhantak. A Pilisi Parkerdő területén több gyakran látogatott szurdokvölgy található.

A Rám-szakadék lenyűgöző természeti szépségét évente több mint 60 000 ember csodálja meg. Népszerű a pilisszentkereszti Dera-szurdok is, de az utóbbi napok esőzései miatt e szurdokvölgyekben megáradtak a patakok, vízfolyások, a túraösvények csúszóssá, nehezen járhatóvá váltak.

Veszélyes

Az ilyen extrém körülmények miatt a szurdokvölgyekben kifejezetten veszélyes, nehéz, körülményes a túrázás. Bár az erdőben mindenki saját felelőségre tartózkodhat, a Parkerdő területén található szurdokvölgyekben, így a Rám-szakadékban és a Dera-szurdokban sem ajánlott nagyobb esők idején kirándulni a balesetveszély miatt.