Plakátokon ír a fővárosi vezetés arról, hogy mennyi pénzt von el a kormány a várostól

2020.06.20. 18:06

Szombaton a Városháza parkot ellepték a városvezetés plakátjai, amin azt részletezik, hogy a kormány hogyan von el forrásokat a fővárostól – írja a HVG. A plakátok szerint a kormány jövőre több mint 35 milliárd forintot akar elvenni a budapestiektől szolidaritási hozzájárulás néven. Ez az összeg 2018-ban még 5 milliárd forint volt.

A városvezetés azt állítja, hogy ebből az összegből minden évben fel lehetne újítani a Lánchidat, amiről már hetek óta üzenget egymásnak a főváros és a kormány. A plakátokon azt írják, hogy 100 Budapesten termelt adóforintból mindössze 3 marad a városnál, de ehhez képest az ország GDP-jének a közel 40 százalékát itt állítják elő.

Azt is nehezményezik, hogy a gépjárműadókból semmit nem tarthatnak meg a kerületek, de az utakat az önkormányzatok dolga fenntartani.

Eközben a 444 a Hírhugóra hivatkozva azt írja, hogy Karácsony Gergely a Messengeren szervez vasárnapra egy rakparti kötetlen beszélgetést. Bár a Hírhugó azt írta, hogy a főpolgármester tüntetést szervez a Facebookon, valójában Karácsony nem írt ilyet az oldalán. Kabinetfőnöke, Balogh Samu a 444 kérdéseire azt válaszolta, hogy nem egy szervezett tüntetésről van szó, nem lesz színpad, nem lesz hangosítás. Karácsony nem tart majd beszédet, csak a korábban regisztrált szimpatizánsoknak írtak Messengeren, hogy tudják: a főpolgármester vasárnap délelőtt 10 és 11 között a rakparton lesz.

Balogh az eseményt pusztán a budapestiek védelmében szervezett kiállásnak, akciónak nevezte. Kihangsúlyozta, hogy ez nem egy szervezett tüntetés vagy bejelentett rendezvény.