Kétágyassá alakítják az ELTE kollégiumi szobáit, és több százzal csökken a férőhelyek száma

2020.06.23. 11:57

A koronavírusról szóló szakértői előrejelzésekre hivatkozva az ELTE már most fel szeretne készülni egy esetleges őszi védekezésre, ezért újragondolják a hallgatók kollégiumi ellátását ősztől. A 444.hu megkeresésére azt írták, rugalmas rendszeren dolgoznak, ami  bármilyen intézkedés a „lehető legjobb megoldást tudja kínálni az ELTE hallgatói, kollégistái számára”.

A Kerekes utcai Kollégium
A Kerekes utcai Kollégium
Fotó: GoogleMaps

Ennek az alábbi három eleme lesz:

  • a hallgatók két férőhelyes szobákban történő elhelyezése,
  • egy hatékony egyetemi lakhatástámogatási rendszer kialakítása,
  • annak megerősítése, hogy kiegészítő jelleggel magántulajdonban lévő szálláshelyeken is el tudjuk helyezni az arra igényt tartó hallgatókat.

A most főként három- és négyágyas szobákat ideiglenesen alakítják csak át kétágyassá, és üres szobákat is fenntartanak egészségügyi célból. Ősztől emellett szabályozni fogják a közös használatú helyiségekben tartózkodók számát, illetve gyakoribb takarításokkal és fertőtlenítésekkel készülnek majd, írja a lap.

A jelentkezők számát bizonytalanság övezi, ezért a 700 férőhelyes Kerekes utcai Kollégiumot 2020 szeptemberétől nem veszik igénybe, ám ha szükséges, 2021 februárjától ismét üzembe helyezhetik a felújítás alatt lévő Kunigunda úti Kollégium B épületét. Mivel készülnek arra, hogy esetleg akadnak olyan hallgatók, akiknek nem jut hely, ezért bevezetnek egy egyetemi lakhatási hozzájárulást. Azoknak a hallgatók, akik nehéz szociális helyzetben vannak, és ezt a kollégiumi felvételi eljárás során igazolták is, ám nem kaptak kollégiumi helyet, de kértek lakhatási hozzájárulást, ősztől 20-40000 forint/hó ösztöndíjat kaphatnak.