11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26. ÉLŐ
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Életmentő műtétet hajtottak végre a nyíregyházi ezüsthátú gorillán

2020.06.24. 14:22 Módosítva: 2020.06.24. 17:53

Szájsebész és radiológus szakemberek bevonásával hajtottak végre életmentő műtétet a Nyíregyházi Állatpark ezüsthátú gorilla hímjén - közölte az állatkert.

A 24 éves, több mint 180 kilós, nyugati síkvidéki gorilla fajba tartozó (Gorilla gorilla gorilla) Djumbha gondozói az egyik nap azt tapasztalták, hogy az állat nehezen rág és nyel, kétnapnyi megfigyelés után az orvosok az altatásos műtét mellett döntöttek - mondta Járos Ildikó, a park vezető állatorvosa. 

A gondozók látták, hogy duzzadt a nyelve, nem eszi meg a kedvenc gyümölcseit és vizet is nagyon nehezen tudott inni, így attól tartottak, hogy a nyelési nehézségei később komolyabb légzési problémákat okozhatnak.

Mivel az állatorvosok nem tudták pontosan, mit keressenek, az elaltatott gorilla szájüregét és nyakát a helyszínen megröntgenezték, majd az ultrahangos vizsgálatnál találtak rá az állat nyelvének tövén lévő nagy tályogra.

Az öt-hat centiméter nagyságú elváltozásból közel fél deciliter váladékot szívtak le fecskendővel, a gorilla addig hörgő légzése pedig szinte azonnal javulni kezdett. Járos Ildikó hozzátette, mivel lélegeztetni nem lehetett az állatot, az orvosi csapatnak egy esetleges légcsőmetszésre is fel kellett készülnie, hogy komplikáció esetén meg tudják menteni az életét.

Az állat a műtét közben lassan ébredezni kezdett, ezért az állatorvosok intravénásan adtak még neki altatót. Djumbha jól viselte a három héttel ezelőtti beavatkozást, a műtét után antibiotikumokat kapott, néhány nap alatt teljesen meggyógyult.

Az állatorvos szerint a műtét kockázata - a főemlősök komplikált altatása miatt - elég nagy volt.

Az igazi problémát a műtét után tapasztalták a gondozók, mivel Djumbha nagyon jó érzékkel válogatta ki a finomságok közül a neki nem tetsző gyógyszereket. Hosszú kísérletezés után mindig más-más, nagyon erős ízű és szagú koktélokban oldották fel a gyógyszert annak érdekében, hogy be tudja venni.   • Hírek
  • Bankszámla