Vádat emeltek a 754 millió forintnyi adót elcsaló olajmaffiózók ellen

2020.06.24. 09:33 Módosítva: 2020.06.24. 09:34

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás, rossz minőségű termék forgalomba hozatala és orgazdaság miatt emeltek vádat azzal a bűnözői csoporttal szemben, aminek tagjai külföldről behozott bázisolajat jövedéki adó megfizetése nélkül, üzemanyagként adták el - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. 

Az ügy I. és II. rendű vádlottjai – apa és fia – 2016 júniusától a 2017 novemberében történt letartóztatásukig horvát, magyar és cseh cégek nevében egy lengyel gazdasági társaságtól univerzális olajat vásároltak, egyszer sem a szállítási helyként megadott szlovén és román címekre szállíttattak le, hanem jövedéki adó megfizetése nélkül, Magyarországon üzemanyagként értékesítettek.

A szállítási címként megjelölt külföldi címek fiktívek voltak, ott sem épületek, sem gazdasági társaságok nem működtek. Az univerzális olaj a lobbanáspontja és magas növényolaj tartalma miatt nem felelt meg a dízelgázolaj szabvány szerinti minőségi követelményeinek. A fuvarozást az ügy III. rendű vádlottja a szlovák cégén keresztül végezte, a kamiont is mindig ő vezette.

Külön, erre a célra rendszeresített és gyakran váltogatott telefonokon tartották egymással a kapcsolatot a behozatal során. Hogy elkerüljék a közúti ellenőrzéseket, az apa és fia figyelték meg az útvonalat jóval a rakomány előtt haladva.

Az ügy további vádlottjai, az olaj magyarországi viszonteladói és magánszemély vevői tisztában voltak azzal, hogy olyan bázisolajat vásárolnak meg, ami után jövedéki adót és áfát nem fizetett senki. Jóval olcsóbban is jutottak hozzá.

Az ügy tizenöt vádlottja a jövedéki adó és általános forgalmi adó megfizetését elkerülve 754 millió forinttal károsította meg a magyar költségvetést.

Az ügyészség az apát és fiát, valamint a szállításokat végző férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalással, valamint rossz minőségű termék forgalomba hozatalával vádolja, míg 12 társuknak – köztük két nőnek – orgazdaság miatt kell felelniük.