Webkamerán nézheti csecsemőjét a koronavírus-fertőzött anyuka

2020.06.24. 06:39

Szépen gyógyul, de egyelőre az állapota nem teszi lehetővé, hogy meglátogassa újszülött csecsemőjét az a nő, akin június 18-án végeztek császármetszést a Semmelweis Egyetemen, miután a várandósság 31. hetében indult be a szülés, és a koronavírus tesztje pozitív lett.

A hölgy egyelőre nem találkozhat a babával, hiszen jelenleg több száz méter választja el őket egymástól, a csecsemő ugyanis a koraszülött intenzív osztályon van megfigyelés alatt. Ha az anyukának megszűnnek a panaszai és több PCR-tesztje is negatív lesz, akkor már meglátogathatja az újszülöttet

– mondta a Borsnak Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese.

Azért, hogy a szülők valahogy mégis láthassák a csecsemőt, a kórház orvosai úgy döntöttek, hogy

egy webkamerát szerelnek fel a baba ágyához.

Az újszülött mindössze 1450 grammos súllyal született, állapota jelenleg is stabil, Bánhidy szerint most „az a dolga, hogy gyarapodjon”. A csecsemőn végzett PCR-teszt eredménye egyébként negatív lett. A professzor szerint egyébként attól nem kell tartani, hogy az anya az anyatejjel megfertőzné a csecsemőt. „A nemzetközi tanulmányok azt mutatják, hogy anyatejen keresztül nem adható át a vírus. A fertőzött anya csak a kilélegzett levegővel adhatja át azt újszülöttjének”, mondta Bánhidy.