Pénzzel jutalmazzák Hódmezővásárhelyen, ha valaki korrupciós bizonyítékot tár fel

2020.06.25. 14:17

Pénzzel díjazzák Hódmezővásárhelyen, ha valaki korrupcióról, törvényszegésről, vagy bűncselekményről bizonyítékot tud szolgáltatni a városnak.

Erről a város képviselő-testülete döntött csütörtöki ülésén az MTI beszámolója szerint. Az előterjesztés szerint díjban részesül, aki bizonyítékot szolgáltat bizonyos büntetendő cselekményekkel, magatartásokkal kapcsolatban, az önkormányzat érdekeit sértő bűncselekményről, vagy a városban elkövetett szabálysértésről.

A díj csak jogerős ítélet esetén jár, és legfeljebb százezer forint lehet, a pontos összegét a polgármester határozza meg a cselekmény tárgyi súlya és az információ fontossága függvényében. 

Heves vita előzte meg a rendelet elfogadását. Márki-Zay Péter polgármester szerint a javaslat nemcsak a korrupcióról szól, hanem például a mártélyi üdülőterületen tapasztalható vandalizmus, vagy az illegális szemétlerakás és a mérgező hulladékégetés ellen is fel szeretnének lépni. 

Benkő Zsolt, Fidesz-KDNP képviselője ugyanakkor "felháborítónak, szégyenletesnek, az ötvenes, hatvanas évek besúgóit, spiclijeit, kellemetlen és tragikus éveit idézőnek" nevezte az előterjesztést, amivel szerinte a város évtizedeket lépne vissza, és negatívan hatna az ott élőkre. Hozzátette, az önkormányzatnak most is vannak eszközei, ezért fejlesztették éveken át a térfigyelő kamerarendszert.

A polgármester erre úgy reagált, hogy a Fidesz a házmesterpárt, és szerinte a fideszes polgármesterek tesznek feljelentést saját polgáraik ellen kommentek miatt.

Hiába ígérte, a Fidesz nem számoltatta el a tíz évvel ezelőtti visszaéléseket sem.

A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete később közleményben is reagált a rendelet elfogadására. Ebben azt írták, hogy a "spiclitörvény" nemcsak az önkormányzat vagyonával szembeni bűncselekményekre terjed ki, hanem a szabálysértési törvény, de különösen a közösségi együttélés szabályait meghatározó helyi rendelet hatálya alá eső minden szabálysértésre. Utóbbi rendelet pedig alapvetően a lakosság egymás közti viszonyait kezeli, illetve kollektív kötelezettségeit határozza meg.

A spiclitörvény szerint tehát Hódmezővásárhelyen fel lehet jelenteni az önkormányzatnál pénzért például azt, aki nem gondoskodik az ingatlana környezetében lévő közterület gyommentesítéséről, a fű vágásáról, nem jó helyen sétáltatja a kutyát

- írják. Álláspontjuk szerint egy ilyen rendeletnek semmi keresnivalója nincs 2020-ban Magyarországon.