Lehel
17 °C
27 °C

Egy-két héttel előbb megjósolható a koronavírus-járvány második hulláma a hazai szennyvízből

2020.06.29. 19:58 Módosítva: 2020.06.29. 22:20

Egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát a szennyvíztisztítókból vett minták alapján – mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Először Budapesten kezdték vizsgálni a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját a szennyvízben, majd megyeszékhelyeket és egyre több vidéki várost is bevontak a vizsgálatba. A cél az, hogy az ország teljes területéről legyenek mintáik. Hetente vesznek mintát a telephelyeken, így látható lesz a tendencia, a vírus-örökítőanyag koncentrációjának változása.

Az örökítőanyagot a tünetekkel rendelkező vagy tünetmentes fertőzött emberek ürítik, mondta Vargha Márta. 

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy 1-2 héttel korábban megnő az örökítőanyag-koncentráció a szennyvízben, mint ahogy megjelennek az első beazonosított fertőzöttek.

Ez „nagy nyereség” az egészségügynek, hogy felkészülhessen a betegek fogadására – mondta a szakértő.

Fertőzni képes vírusrészt a szennyvíz nem tartalmaz, csak az örökítőanyagot. A szennyvizet a telepeken még meg is tisztítják, és csak azután kerül vissza a természetes vizekbe, így ott biztosan semmiféle kockázatot nem jelent. 

A természetes vízben fürdés tehát nem veszélyes – mondta a szakértő.

A strandok, uszodák vízének fertőtlenítésére használt klórmennyiség is biztosan elpusztítja a koronavírust, ezeken a helyeken ugyanakkor ügyelni kell a megfelelő, 1,5 méteres távolság megtartására a strandolók között.