Heves zivatarokkal érkezett meg az újabb hidegfront

NAK 5043
2020.06.29. 17:04 Módosítva: 2020.06.29. 20:34

A kora délutáni órákban egy hidegfront érte el a Nyugat-Dunántúlt, és Szentgotthárdnál szupercellák léptek be az országba, írja az Időkép, kameráik pedig több helyszínen, például Fonyódon is rögzítették, hogyan érkezett meg a vihar.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pedig az ország egész területére riasztást adott ki zivatarok, illetve felhőszakadás miatt, ezeket erősen viharos szél, illetve jégeső is kísérheti. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pedig arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, előrejelzéseit, lehetőség szerint ne parkoljanak a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek. Ha leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert látnak, jelezzék a 112-es segélyhívón.

Csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hetven esetben riasztották a tűzoltókat kidőlt fák és vízelöntések miatt. Ruttkai-Dér Vivien főhadnagy, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta, Nyíregyháza Borbánya városrészéből mintegy húsz segélyhívás érkezett az este folyamán, többségében esővízzel elöntött pincék szivattyúzásához kérték a tűzoltók segítségét. Hozzátette, több mint ötven hivatásos tűzoltó mellett az önkormányzati és önkéntes egységek, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, a civil mentőszervezetek és a polgárőrök is folyamatosan dolgoznak a helyszíneken.

Kedden már jobb lesz a helyzet. Az OMSZ jelentése szerint estétől északnyugat, nyugat felől megszűnik a csapadék, kiderül az ég, a front elhagyja hazánkat, igaz, éjfél után északkeleten még előfordulhat egy-egy zivatar, de kedden már napos, gomolyfelhős időre készülhetünk csapadék nélkül. Szélre azonban az ország egyes területein még holnap is számítani kell, mert ugyan éjszakára átmenetileg veszít erejéből a légmozgás, de kedden napközben az északi tájakon a nyugati szél helyenként megélénkül.

Mindeközben a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 25 és 31 fok között várható, és figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,4-es (extrém) UV-B-sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, ezért fontos, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen, illetve 11 és 15 óra között kerülni kell a napozást, és mindenképpen javasolt vállat takaró póló, szalmakalap, valamint fényvédő krém használata.

Az Időkép szerint szerdán a napos időben ismét fokozódik a meleg, délután 29-34 fokot mérhetünk. Számottevő csapadék és légmozgás nem várható. Erős, extrém erős lehet az UV-sugárzás. Csütörtökön 28-35 fokos maximumokra számíthatunk. A délutáni órákban egy újabb hidegfront hatására szórványosan ismét kipattanhatnak záporok, zivatarok. A délies szél kezdetben többfelé élénk lesz, majd délutántól nyugatira, északnyugatira fordul. Péntekre pár fokkal visszaeshet a hőmérséklet. Kevés zivatar ezen a napon is előfordulhat, élénk lesz az északi szél.