Mindent beismert a bíróságon a pedofil képek miatt megvádolt Kaleta Gábor

2020.07.01. 10:12

Beismerte bűnösségét a volt perui magyar nagykövet, Kaleta Gábor a Budai Kerületi Bíróságon zajlott perének szerdai előkészítő ülésén.

A Blikk.hu tudósítása szerint Kaleta fehér maszkban, napszemüvegben érkezett a tárgyalóterem elé, a folyosón a fal felé fordulva várakozott, amíg a bíró be nem engedte. A várakozás alatt és később sem járult hozzá, hogy fotó készüljön róla. 

Kaleta ügyvédje azt mondta a tárgyaláson, hogy a volt diplomata 30 kilót fogyott, és  álláspontja szerint csak pénzbüntetést kellene rá kiszabni.

A Blikk szerint Kaleta rövid beszédében arról szólt, hogy az ügy végtelenül megviselte a családját, a szülei ismeretlen számról kapnak telefonokat, a céget is zaklatják, ahol munkát kapott. „Messze azon a mértéken tapasztalatom ezt a nyomást, ami az életemet eléggé megnehezítette” – mondta. 

A járványhelyzet miatt a bíróság májusban tárgyalás nélkül, a nyomozás során keletkezett iratokból felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az ügyészség ugyanakkor túl enyhének tartotta az ítéletet, súlyosabb büntetés kiszabásáért fellebbezett.

A bíróság végül egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Kaletát, illetve 540 ezer forintos pénzbüntetést kell megfizetnie.

A bíró indoklásában hangsúlyozta, hogy a jelenlegi törvény három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés kiszabását teszi lehetővé. Mivel az ügyészi indítvány az volt, hogy Kaleta beismerés esetén 1 évet kapjon három évre felfüggesztve, ennél súlyosabb büntetést a bíróság nem szabhatott volna ki akkor sem, ha ezt indokoltnak látja. Végül 2 év 6 hónapra függesztette fel a büntetést.

A bíróság az ügyészséggel egyetértett abban, hogy az enyhítő és súlyosító körülmények mellett nincs szükség végrehajtandó szabadságvesztésre. Az ítélet ellen fellebbezésnek van helye, az ügyészség és a védelem is háromnapos gondolkodási időt kért.

Kaleta pedofilügyét az Index robbantotta ki még februárban. Lapunk írta meg elsőként, hogy a volt perui nagykövetet teljes titokban hozták haza, és azt sem verték nagy dobra, hogy eljárás indult ellene. Az akció egyes részletei pedig titkosak.