Gyöngyi
4 °C
14 °C

A Kúria nem helyezi hatályon kívül a lúgos orvos ítéletét

2020.07.01. 13:02 Módosítva: 2020.07.01. 13:20

A lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztián tavaly novemberben nyújtott be alkotmányjogi panaszt, mivel szerinte a Kúria az ügyben hozott utolsó, 2018. júniusi döntésekor megfosztották őt az érdemi felülvizsgálat jogától. Az Alkotmánybíróság a panaszt februárban helybenhagyta, és visszaküldte a Kúriának a harmadfokú, jogerős ítéletet felülvizsgálatra.

Mérce szerint az ügy sértettje, Renner Erika és ügyvédje, Gál András most a Facebookon tett közzé egy nyilatkozatot, hogy a Kúria öt tanácselnökből álló felülvizsgálati tanácsa a korábbi jogerős ítéletet tartotta hatályában. Tehát Bene Krisztián le fogja tölteni tizenegy éves büntetését, jó magaviselet esetén pedig hét és felet.

Gál András a Mércének megerősítette, hogy június 29-én kapták kézhez a Kúria írásos döntését az ítéletről.

Kevés olyan bűnelkövető van, akinek a jogrendszer ennyire kényesen szem előtt tartotta a jogait, mindeközben az áldozatának ennek a töredékét sem biztosította. Az összes jogi fórum most már egyértelműen bizonyította a bűnösségét. Vége. Itt az ideje, hogy több, mint hét év után a jogrendszer a bűncselekmény által elszenvedett károkkal is foglalkozzon!

– írja Renner és Gál a nyilatkozatban.

A Bene által benyújtott alkotmányjogi panasz is váratlan módon nyújtotta két évvel hosszabbra az ügyet, ugyanis a Kúria 2018 júniusában – a Fővárosi Ítélőtábla öt hónappal korábbi megismételt másodfokú ítéletét súlyosbítva – ítélte 11 évre az orvos-kórházigazgató Benét.

Bene Krisztián az ügy során végig tagadta, hogy ő lenne az elkövető, a bíróság azonban ezt ennek ellenére bizonyítottnak látta, és bűnösnek találta életveszélyt okozó testi sértés, magánlaksértés, kifosztás, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés, okirattal visszaélés és személyi szabadság megsértése bűntettekben. A férfi időközben megdőlt alibijét két volt munkatársa igazolta; egyikük ügyészségi megrovásban részesült, a másiknak viszont hamis tanúzás vádja miatt hamarosan bíróság elé kell állnia.