Utoljára karácsonykor beszélt egymással Tarlós és Karácsony

02A7479
2020.07.01. 07:56

"A jelenlegi városvezetés a vizsgálóbizottság működésével öngólokkal nézhet szembe. Nem a személyemre szólt a bejelentés, de a két ciklus az én ciklusom. Most is megismétlem: a magam részéről, ha korrupciós pénzt felfedeznek, akár nálam, akár a családomnál, az másnap a Párbeszéd számláján fog landolni" - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Tarlós István, Budapest korábbi főpolgármestere azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergelyék felállítanak egy bizottságot, amely az előző ciklusok "korrupciógyanús eseteit" vizgsálja.

Tarlós konkrét ügyeket is említ, amelyek szerinte visszaütnek majd Karácsonyékra, illetve az ellenzékre:

  •  A 4-es metró beszerzési és építési munkái;
  • A Bálna ügye. (A szerződést az MSZP–SZDSZ-koalíció egy máltai strandon bejegyzett ­offshore céggel kötötte.)
  • A Rácz Fürdő közbeszerzése. 
  • A budapesti parkolási szerződések.

Tarlós egy ügyet említ, ami az ő asztala volt.  Ez a BKK és a főváros elektronikus jegyrendszere, de ebben az ügyben hangsúlyozza, hogy maga tett feljelentést még 2018-ban. "Ez az ügy már megfelelő helyen, a nyomozó hatóságnál van" - mondta. 

A lap felvetette a 3-as metró ügyét, de Tarlós szerint azzal nincs semmi gond. " Az infrastruktúra – alagút, biztonsági berendezések, pálya – felújítása 217 milliárd forintos projekt, nem 25 milliárdos, mint a Lánchíd. A túlárazott kivitelezői ajánlatokat kétszer vagy háromszor dobtuk vissza, mire elfogadható lett. Azóta az első szakasz felújítása befejeződött, a második átadás előtt áll, és már folynak a munkálatok az általunk előkészített harmadikon is" - mondta erről.

Tarlós szerint csak politikai kommunikációs okból állít fel Budapest vizsgálóbizottságot. "Lényeg, hogy minden héten el lehessen mondani, le lehessen írni addig az ellenzéki sajtóban, egymás mellett a szavakat: vizsgálóbizottság, korábbi városvezetés, adósság, korrupció. Ez a fő cél" - véli a volt városvezető.

Tarlós odaszúrt egyet Karácsonynak is az interjúban, arra utalva, hogy a főpolgármester csak egy báb. Utoljára karácsonykor beszéltek egymással. "A főpolgármester felhívott karácsonykor, udvariasan kellemes ünnepeket kívántunk egymásnak. Azóta nem keressük egymást. Ő nincs is abban a helyzetben, hogy saját gondolatait, elhatározásait vigye bele a főpolgármesteri munkába. Meggyőződésem, hogy a főpolgármester nem a maga ura, főleg amióta a két MSZP-s polgármestert beszipkázta a DK" - mondta. 

(Borítókép: Tarlós István. Fotó: Ajpek Orsi / Index)