Másodfokú figyelmeztetést adtak ki az ország keleti részére

DEBRE20200618005
2020.07.03. 13:12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat

  • másodfokú figyelmeztetést adott ki felhőszakadás veszélye miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére - itt rövid idő alatt akár 50 mm-nél is több csapadék eshet. Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Nógrád és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
  • Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Pénteken előbb délen, később a Dunától keletre várható több helyen zivatar. A zivatarokat felhőszakadás (általában 20-40 milliméter, lokálisan 50 milliméter felett), viharos széllökések és jégeső kísérheti.

Szombaton a Tiszántúlon, illetve a középső országrészben alakulhat ki elszórtan zivatar, amelyhez néhol nagyobb mennyiségű csapadék (10-20 milliméter), átmenetileg viharos széllökések és jégeső társulhat. Az előrejelzések szerint szombaton 26-30 fok várható. Vasárnap napos időre számíthatunk, az ország nagy részén kevés, a Tiszántúl egy részén több gomolyfelhővel. A Tiszántúlon helyenként zápor, zivatar előfordulhat, másutt csapadék nem várható. Az északi szél többfelé megélénkül, zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 32 fok között alakul.

(Borítókép: Viharfelhőkből esik az eső Debrecen térségében 2020. június 18-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)