Orbán Viktor szurkol Donald Trumpnak

2020.07.03. 16:21 Módosítva: 2020.07.03. 17:07

Jónak nevezte a Visegrádi Együttműködés országainak elmúlt egy évét Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban, a kormányfők csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón - számolt be az MTI. Európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, az újabb csata a munkahelyek megőrzése, a gazdasági növekedés megindítása lesz - mondta Orbán Viktor, aki szerint mind a négy ország ellenőrzés alatt tartja az államadósságát, nem miattuk van szükség rendkívüli európai pénzügyi tervre. 

A kormányfő szerint Magyarország ösztönösen ellenzi a közös hitelfelvételt, de vannak országok, amiknek most segíteni kell, ezért elfogadják az uniós megközelítést, hogy hitelt vegyenek fel. Szerinte ugyanakkor tény, hogy messze vannak a megállapodástól, a tagállamok között egy okos pénzügyi szövetségre van szükség, és a javaslat ettől messze áll.

A miniszterelnök azt mondta: bíznak a tárgyalások sikerében és abban, hogy mindenhol olyan vezetők kerülnek meghatározó pozíciókba, akik gazdaságorientált gondolkodásúak, és képesek rendbe hozni országuk gazdaságát a járvány után. Azért szurkol Donald Trumpnak is, mert szerinte csak ő képes rendbe hozni az amerikai gazdaságot a járvány után.

  

Úgy vélte, Lengyelországnak kulcsszerepe lesz a tárgyalásokon, hiszen most vette át a V4 vezetését, így nagyobb felelősség nyomja a lengyel kormányfő vállát, mintha csak a saját országáért tárgyalna. "Ritka az, amikor nagy tapasztalattal rendelkező pénzügyminiszterek vezetik a V4-et, de ez történt az elmúlt egy évben a cseh elnökség alatt, és ez lesz most is, így nagy reményeket fűznek a lengyel elnökséghez" - fejtette ki Orbán Viktor ezzel kapcsolatban.

Azt kérte a lengyel kormányfőtől, hogy a migrációra is legyen gondja a V4-nek. "Magyarországon látják, mi történik, a migráció folyamatosan erősödik, egyre több embercsempészt fognak el, az illegális belépési kísérletek száma nő, és a járvány miatti megbetegedések száma emelkedik a migrációs útvonalon" - mondta.

Először a járvány leküzdése, majd a gazdaság újraindítása, valamint a migrációs helyzet kezelése lesz a feladat, és a V4 elnökségét most átvevő Lengyelország mindebben számíthat Magyarország teljes támogatására - fejtette ki a magyar kormányfő.