Két fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

2020.07.04. 09:02

Mindössze két újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4174 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt egy krónikus beteg, ezzel 589-e emelkedett az elhunytak száma, 2784-en pedig már meggyógyultak – közölte szombaton a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

Az aktív fertőzöttek száma 801 fő.

Az aktív fertőzöttek 40%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 47%-a budapesti.140 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.

A pénteken közzétett adatok szerint jelentősen mérséklődött az aktív fertőzöttek száma az előző napi adatokhoz képest: péntekre már csak 832 főt számítottak ide (előző nap ez a szám 858  volt).

 Orbán Viktor szokásos, pénteki Kossuth rádiós interjújában elmondta, hogy ez a mostani, jávány feletti győzelem egy ún. „szakaszgyőzelem."

 Nincs vakcina, tehát nem tudjuk magunkat beoltatni, hogy ne kapjuk el a fertőzést. Mivel az országot nem tudjuk kiszakítani Európából, és nem is akarjuk, ezért a környező országok hatással vannak ránk

 – fogalmazott a miniszterelnök az interjúban. 

„Sokan vagyunk, akik úgy érezzük, ha egy évben legalább egyszer nem megyünk tengerre, börtönben vagyunk” – mondta a miniszterelnök, de arra kérte a magyarokat, hogy ne külföldre menjenek nyaralni, hanem például a Balatonra.

Emberek fürdőnadrágban, bikiniben, fagylalt, lángos, az emberek úgy érzik, kitört a szabadság, de őrizzük meg az óvatosságot. A kormány pedig ne nyaralgasson, hanem figyeljen, legalábbis még pár hétig

– tette hozzá, az interjú egy pontját pedig azt is mondta, hogy 

ha az egészségügyben jól végzik a dolgukat, nem lesz második hullám.

Ezért a miniszterelnök, mint fogalmazott, nem csupán a fényt látja az alagút végén, hanem szerinte akár még erősebben is kikerülhetünk a járvány okozta válságból, mint amilyen helyzetben előtte voltunk.

A miniszterelnök elismételte, hogy Szerbia kivételével nem nyitjuk meg a nem EU-s országok előtt a határainkat. A határvédelem egyben egészségügyi védelem is Orbán szerint. 

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a második hullám leginkább novemberre várható, ezért szeptemberre-októberre ismét szerveznek újabb tesztsorozatot. Csütörtökön, a Kossuth rádió műsorában ugyanakkor azt mondta Merkely: már nyáron is lehet újabb járványt okozni külföldről behurcolt vírussal.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon: