Talpnyomot találtak, kitört a medvepánik Bercelen

D KOM20200418002
2020.07.04. 12:14

Medvetalpnyomokat találtak a Nógrád megyei Bercelen, a Szanda bánya területén.

A szakértők azonnal megvizsgálták a lenyomatot, és megerősítették annak hitelességét

–  írta pénteki Facebook-bejegyzésében Batta Tibor. Bercel polgármestere felhívta a figyelmet, hogy a medveveszélyre való tekintettel külterületeken fokozott figyelemmel és körültekintéssel közlekedjenek.

❗️🐻❗️

Közzétette: Bercel Község Önkormányzat – 2020. július 3., péntek

Nem ez az első medveészlelés az elmúlt időszakban Nógrád megyében, májusban Etes és Ságújfalu között lévő erdős területen egy anyamedve és három bocs tűnt fel. Április közepén pedig több barnamedvével kapcsolatos bejelentés érkezett a Bükk és a Mátra területéről a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága akkori tájékoztatása szerint. A nemzeti park munkatársai minden esteben kivizsgálták a bejelentéseket, de a legtöbb esetben a helyszínen talált nyomok nem támasztották alá a medve jelenlétét, azt viszont megerősítették, hogy helyszíneléssel megerősítették, hogy Pásztó külterületéről érkezett bejelentéseknek valós alapja volt.

A Pásztóhoz közeli Gortva Birtok vadkamerája két medvebocsról készített felvételt, illetve egy szarvastetemről tettek közzé képeket, ami minden bizonnyal az anyamedve áldozatául esett. A felvételek egymástól mindössze 600 méterre készültek a szarvasról és a bocsokról.

A szakemberek az alábbi tanácsokat listázták egy esetleges medvetalálkozásra:

  • A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!
  • A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
  • Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
  • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
  • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
  • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
  • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
  • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
  • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

Borítókép: Medveveszélyre figyelmeztető felirat a koronavírus-járvány miatt lezárt parkolónál Pásztó Mátrakeresztes településrészén 2020. április 18-án. MTI/Komka Péter