Több megyében szirénapróba lesz 11 órától

2020.07.06. 09:04

Július hatodikán, hétfőn délelőtt 11 órától országszerte szirénapróbát tartanak – erről a Facebookon számolt be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Azt írják:  „a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbájára kerül sor."

Az ún. morgató, vagyis csökkentett üzemű próbánál a következőt fogják majd hallani a lakosok: „Figyelem ez próba, Figyelem ez próba. Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!” A szöveges rész után következik a szirénajelzés. Ezután elhangzik, hogy a próbának vége.

A katasztrófavédelem honlapján elérhető tájékoztatás szerint a MoLaRi lakossági riasztó rendszert „alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében" telepítették Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém, Zala megyében és Budapesten. Segítségükkel 440 ezer embert tudnak riasztani.

Lényege, hogy ha egy veszélyes ipari üzemben esetleges bekövetkező meghibásodás/baleset miatt veszélyes vegyi anyag (gáz) kerülne a levegőbe, és annak koncentrációja elérné a riasztási szintet, akkor a lakosságot ezen a szirénarendszeren keresztül riasztani tudják, illetve „értesítik a magatartási szabályokról." Azt írják, a „rendszert nem a vegyi üzemek jelentette fokozottabb veszélyeztetettség miatt építik ki, hanem a magasabb szintű üzemi felügyelet biztosítása és a lakosság biztonsága érdekében." A rendszert meghatározott időszakokban tesztelik, a pontos időpontokról ide kattintva tájékozódhat.