Folytatják a szúnyoggyérítést, százezer hektáron irtanak a héten

DEBRE20200704029
2020.07.06. 12:43

Több mint százezer hektáron, csaknem négyszázhatvan településen folytatódik a héten a szúnyoggyérítés – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Dóka Imre közleménye szerint a héten Baranya és Somogy megyében, kiemelten a Dráva menti településeken, a Duna mentén a mosonmagyaróvári, a győri, a dunaújvárosi és a szekszárdi régióban, a Tisza-tó településein, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú, Csongrád-Csanád és Békés megye számos településén irtják a szúnyogokat. A részletes programokról ide kattintva tájékozódhat.

A szakemberek a védekezés során légi és földi úton biológiai irtószerrel, granulátummal kezelik az ártereket. A lakott területeken a már kifejlett szúnyogok ellen hatvan, gépjárműre rögzített berendezéssel védekeznek. 

Ismertette:

az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt az ország legnagyobb részén szúnyoginvázió alakult ki.

A Tiszán és mellékfolyóin levonult kisebb árhullám következtében további, a szúnyogok szaporodásához ideális élőhelyek keletkeztek. Továbbá a Tisza árterében a tavalyi sok víz miatt az árvízi szúnyogok áttelelni képes tojásainak milliói találhatók. Dóka Imre felhívta a figyelmet: fontos a lakókörnyezetekben található mikrotenyésztőhelyek felszámolása is.

Az aktuális szúnyoghelyzetről, és a közelgő budapesti szúnyogcsúcsról az alábbi cikkünkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó

Már most sok a szúnyog Budapesten, de két hét múlva jön egy szúnyogcsúcs

Itt a nyár, megjelentek a szúnyogok. És bár a tavalyi inváziótól még messze vagyunk, a fővárosban így is váratlanul sok van. Utánakérdeztünk, miért, és mi lesz.

(Borítókép: Kémiai hidegködképzéses technológiával végeznek szúnyoggyérítést egy autóval Debrecenben 2020. július 4-én este. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)