A számvevőszék cáfolja, hogy soron kívüli vizsgálatot rendeltek el a DK-nál

2020.07.07. 09:55

Mikor azt hittük, hogy megláttuk a fényt az alagút végén, soron kívül kaptunk egy újabb vizsgálatot az Állami Számvevőszéktől

– fogalmazott a Népszavának Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója. A DK májusban függesztette fel a pártnak járó állami támogatást, mondván pénzügyi kimutatásaik nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól. Az akkori döntésről a számvevőszék főtitkára azt mondta: amíg a párt helyre nem állítja a törvényes gazdálkodást, és ezt dokumentumokkal nem igazolja, ez így is marad.

A Népszava most azt írja, hogy az ellenőrzési szabályzat miatt nem vizsgálták azt a körülményt, hogy a DK központi irodákában tárolt dokumentumok 2018-ban tűzvészben elégtek, azonban a párt most benyújtott egy intézkedési tervet az ÁSZ felé, és ha ezt elfogadják, újra megkaphatják a zárolt 207 millió forintos évi támogatást. 

Közben azonban a számvevőszék egy soron kívüli vizsgálatot is elrendelt, a 2019. évre vonatkozóan. A DK-tól bekérték egyebek mellett a könyvelési adatokat és szerződéseket. Sebián-Petrovszki a lapnak érthetőnek nevezte az ÁSZ logikáját, azt, hogy a tűzvész utáni időszakot kívánják vizsgálni,és azt mondta, át is adtak minden szükséges dokumentumot.

A pártnál már több eljárást folytat az ÁSZ, mivel pártalapítványuk vizsgálata sem zárult még le, ennek dokumentumait szintén érintette a fentebb említett tűz.

Az Állami Számvevőszék közleményt adott ki kedden a Népszava cikkére reagálva. Horváth Bálint szóvivő azt írta: értetlenül olvasta a cikket, ők ugyanis nem rendeltek el semmilyen soron kívüli vizsgálatot, írja az MTI.

„Az Állami Számvevőszék nem rendelt el semmilyen "soron kívüli újabb vizsgálatot" a DK-nál, hanem esélyt adott arra, hogy a Demokratikus Koalíció törvényesen működjön. Ennek érdekében az ÁSZ még 2020. május 21-én kért be a párttól a 2019. évre vonatkozó dokumentumokat, amelyek igazolják a törvényes gazdálkodás alapvető feltételeit. A DK megragadta az esélyt és a megadott határidőben dokumentumokat, adatokat adott át az Állami Számvevőszéknek. Ezek értékelése jelenleg is folyamatban van."