Enyhítésért nyújtott be fellebbezést Kaleta Gábor védője

2020.07.08. 09:01

Miközben az ügyészség elfogadta a bíróság által kiszabott egy év (két év hat hónapra) felfüggesztett börtönbüntetést és 540 ezer forintos pénzbüntetést Kaleta Gábor pedofilügyében, a volt perui nagykövet védője fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, írta meg a Hvg.hu.

A Fővárosi Törvényszék az Index megkeresésére azt írta:

[...] a vádlott védője enyhítésért fellebbezést jelentett be, így az eljárás másodfokon folytatódik.

Kaleta Gábor volt perui nagykövet pedofilügyét az Index robbantotta ki még februárban. Lapunk írta meg elsőként, hogy a volt perui nagykövetet teljes titokban hozták haza, és azt sem verték nagy dobra, hogy eljárás indult ellene. Az akció egyes részletei pedig titkosak.

Blikknek a Fővárosi Főügyészség képviseletében Gasz Péter szóvivőt helyettesítő ügyész nemrég azt mondta, hogy végrehajtandó szabadságvesztést és közügyektől eltiltást indítványoztak abban az esetben, ha Kaleta nem mond le a tárgyalás jogáról, illetve az előkészítő ülésen nem tesz beismerő vallomást. A felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását pedig akkor látták indokoltnak, ha az előkészítő ülésen a bíróság előtt beismeri a történteket, és lemond a tárgyalási jogáról.

A járványhelyzet miatt Kaletát még májusban tárgyalás nélkül ítélték egy év szabadságvesztésre két és fél évre felfüggesztve, illetve félmillió forintos pénzbüntetést is kiszabtak rá. Ezt azonban az ügyészség beismerés hiányában nem tartotta elég szigorúnak, ezért a tárgyalás megtartását kérte.

Mindkét büntetési indítvány lényegileg megfelelt a Fővárosi Főügyészség illetékességi területén működő bíróságok büntetéskiszabási gyakorlatának

– jelentette ki a szóvivőt helyettesítő ügyész.