Gyöngyi
4 °C
14 °C

Öt újabb beteg, negyedik napja nem halt meg senki a fertőzöttek közül

DMARC20200515112
2020.07.08. 08:00

Öt újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, velük 4210 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma már negyedik napja változatlanul 589 fő, 2885-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 736 fő.

Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 47%-a budapesti. 132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen – számolt be az aktuális adatokról szerdán a koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap.

Vasárnap és hétfő után kedden sem érkezett hír koronavírus-fertőzött elhunytról, legutoljára március közepén volt olyan, hogy egymást követő három napon sem volt halálos áldozata a vírusnak Magyarországon. Ugyanakkor a fertőzöttek száma a keddi adatok szerint 16 fővel emelkedett, ez jelentős ugrás, a megelőző egy hónapban csak ennél kevesebb fertőzöttet regisztráltak.

Magyarországon véget ért a veszélyhelyzet, jelenleg járványügyi készültség van érvényben. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy az első hullám sikeres leküzdése egy úgynevezett „szakaszküzdelem". Vakcina nincs, és a környező országok hatással vannak Magyarországra, mondta, és azt kérte, ne külföldre menjenek nyaralni az itthon élők, hanem maradjanak belföldön. Megjegyezte azt is, hogy ha „az egészségügyben jól végzik a dolgukat, nem lesz második hullám."

Angliában közben épp csak kinyithattak újra a pubok, kedden már arról érkezett hír, hogy be is kellett zárni hármat, mert a vendégeiknél igazolták a fertőzést. Ausztrália második legnagyobb városában visszatértek a kijárást korlátozó intézkedések a megugrott napi fertőzöttszám miatt, ezért szerdán éjféltől csak ápolási célból, illetve vásárolni, dolgozni, sportolni mehetnek el az ott élők az otthonaikból. Iránban kötelezővé tették a maszkviselést, az Egyesült Államokban pedig még mindig az első hullám tarthat.

Arról, hogy világszerte hol, hogyan áll most a járvány alakulása, alábbi grafikonjainkból tájékozódhat.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

(Borítókép: Koronavírusos betegek fogadására kialakított részleg a Honvédkórház Sürgősségi Centrumában 2020. május 15-én. Fotó: Mónus Márton  / MTI)