Mik azok a rejtélyes számok a nemzeti konzultáció válaszborítékaiban?

IMG 20200701 121316
2020.07.08. 14:37

„Megérkezett lakcímünkre a nemzeti konzultáció, mely ugye ingyenesen és elvileg névtelenül küldhető vissza. Nem vagyunk szakértők, de a válaszborítékot szétszedve, annak belső oldalán találtunk egy számsort (maga a küldemény borítékja nem tartalmaz ilyen számsort). Ez alapján felmerült bennünk a kérdés, hogy ez alapján beazonosítható-e a visszaküldő fél” – kérdezte egyik olvasónk.

A levélíró megírta, hogy egy háztartásban hárman élnek, és mindhármuk borítékján ugyanez a számsor található meg belül, elrejtve, amit csak óvatos szétszedés után lehet látni. 

Megkérdeztük a Kormányzati Tájékoztató Központot, hogy mit lehet tudni ezekről a számokról. Válaszukban a Magyar Posta tájékoztatására hivatkoztak. Eszerint a kereskedelmi forgalomban lévő borítékok esetben bevett gyakorlat az oldalsó zárófülön található gyártástechnikai azonosító feltüntetése.

Ez az azonosító független a konzultációtól, mivel a boríték gyártásának technikai paramétereire vonatkozik. Az ilyen azonosítóknak minőségi reklamációk esetén lehet jelentősége. (A számsor logikája gyártónként eltérő lehet.)

A Kormányzati Tájékoztató Központ hozzátette: a konzultációs boríték tartalma mindenben megfelel a szigorú jogszabályoknak. „Ennek érdekében a kormány a küldemények véglegesítése előtt az adatvédelmi biztossal is egyeztetett” – írták.

Megnéztünk találomra más, nem kormányzati szervektől érkezett levelek borítékját, csakugyan mindegyikben találtunk számsort.

(Borítókép: Olvasói fotó / Index)