Tíz új fertőzött, két idős beteg meghalt

2020.07.09. 09:23

Tíz újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4220 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt két idős, krónikus beteg, velük 591-re emelkedett az elhunytak száma, 2887-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 742 fő.

Az aktív fertőzöttek 38 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 47 százaléka budapesti. 131 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen – közölte csütörtökön a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

Hatósági házi karanténban ismét több mint 2000 fő van, az aktív fertőzöttek száma hat fővel emelkedett a szerdai adatokhoz képest.

Szerda volt a negyedik nap egyhuzamban a vírus kezdete óta, amikor nem érkezett hír koronavírus-fertőzött elhunytról, ugyanakkor a kedd délutáni hírek szerint fertőzéshalmozódást észleltek egy mezőkövesdi iskolában: valószínűleg egy értekezleten fertőződhetett meg 21 ember.

Magyarországon véget ért a veszélyhelyzet, jelenleg járványügyi készültség van érvényben. Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét pénteken, a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy az első hullám sikeres leküzdése egy úgynevezett „szakaszküzdelem". Vakcina nincs, és a környező országok hatással vannak Magyarországra, mondta, és azt kérte, ne külföldre menjenek nyaralni az itthon élők, hanem maradjanak belföldön. Megjegyezte azt is, hogy ha „az egészségügyben jól végzik a dolgukat, nem lesz második hullám”.

A szerdai hírek szerint Romániában meghaladta a 30 ezret az azonosított koronavírus-fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt diagnosztizált esetszám pedig rekordot döntött, Szerbiában, Belgrádban pedig kedden este néhány ezren tüntettek a közelgő kijárási korlátozások miatt.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon: