Hatmilliárddal drágult az új Néprajzi Múzeum építése

2020.07.09. 16:41 Módosítva: 2020.07.09. 18:27

26 milliárd forintról 32 milliárdra nőtt az új Néprajzi Múzeum megépítésének költsége a Városligetben – írta az Átlátszó. A munkát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt. végzi. 

A Néprajzi Múzeum építési területe a Városligetben
A Néprajzi Múzeum építési területe a Városligetben
Fotó: Róka László / MTI

A munkára a megbízást a cégek tavaly februárban kapták a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-től. Mészáros alig egy hónappal a megbízás előtt közölte, hogy a ZÁÉV Zrt. az ő érdekeltségébe kerül. (Mészáros három gyermekéből állt az igazgatótanács a Talentis Group Beruházásszervező Zrt.-nél, amely 2019 januárjában kizárólagos irányítást szerzett a ZÁÉV tulajdonosa, a Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt. felett.)

Az áremelkedést az előre nem látható körülmények, így a koronavírus miatt márciusban kihirdetett veszélyhelyzet is indokolta a cég szerint. 

A drágulásból 1,7 milliárd forintot a műszaki tartalom bővülésével indokoltak. 4,4 milliárd forint pedig a szerződésben eredetileg nem szereplő munkálatokhoz kell, amelyek elvégzése más ajánlattevőtől nem várható – írta az Átlátszó az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent dokumentum alapján.