Ipoly
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Maruzsa Zoltán: Sikeres tanévet zártunk

2020.07.09. 20:10 Módosítva: 2020.07.09. 22:32

 Kevesebb bukás, átlagos érettségi 

Sikeresnek értékelte a koronavírus-járvány miatt tantermen kívüli, digitális munkarendben befejezett elmúlt tanév lezárását a köznevelésért felelős államtitkár – írta az MTI.

Maruzsa Zoltán a csütörtöki sajtótájékoztatóm az eredmények között említette, hogy Magyarországon a járvány ellenére

  • egyetlen napra sem szünetelt az oktatás, illetve
  • meg tudták szervezni az érettségit, a szakmai vizsgákat és a felsőoktatási felvételit.

„Sikeres tanévet tudtunk zárni” – mondta. Eredmény az is, hogy

az érettségi jegyek átlaga idén 3,61 volt, ami nem tér el a 2013 és 2019 közötti átlageredményektől, amelyek 3,57 és 3,71 között alakultak.

Az államtitkár kiemelte: az elégtelen osztályzatok aránya idén csupán 0,89 százalék volt, ez javulást jelent a 2013 és 2019 közötti időszak 1,5 és 1,02 százalék között mozgó értékéhez képest.

A tantárgyankénti eredményekre térve ismertette: középszinten nincs statisztikai eltérés, a három fő tantárgy esetében az elmúlt évek átlaga 3,45, idén pedig 3,47. Azokból a tantárgyakból, amelyekből kevesebben vizsgáztak, vannak eltérések, de azok sem jelentősek.

Emelt szinten a három fő tantárgy esetében a vizsgaeredmények átlaga az elmúlt négy évben 66 százalék volt, idén 60 százalék. Az eredmény csökkenésének oka – tette hozzá –, hogy 2019-hez képest idén jelentősen, 26 százalékkal nőtt a vizsgák száma, mivel kötelező lett egy tárgyból az emelt szintű vizsga a felsőoktatási felvételihez. Ez Maruzsa szerint igazolja, hogy „van létjogosultsága a kétszintű érettséginek”.

Kevesebb a bukás

A tankerületi fenntartású intézményekben az 1-12. évfolyamon – 45 százalékkal – 1,5 százalékra csökkent az évismétlések aránya, ami 45 százalékos csökkenést jelent az ezt megelőző tanév 2,7 százalékos arányával összevetve. Az államtitkár erről megállapította: a járvány miatt bevezetett új munkarendben nemhogy növekedett, hanem csökkent az évismétlők száma. Idén teljessé válik a köznevelésben a tankönyvellátás ingyenessége – emelte ki Maruzsa Zoltán, emlékeztetve, hogy 2013-ban még hétmilliárd forintot kellett fizetniük a családoknak a tankönyvekért. Az új Nemzeti alaptanterv (Nat) bevezetése miatt június közepén kiegészült a tankönyvjegyzék, a köznevelési intézmények idén tavalyhoz képest 385 ezerrel több, összesen 13 millió 455 ezer tankönyvet rendeltek meg – sorolta.

Az új Nat miatt az első, ötödik és kilencedik évfolyamon más, átdolgozott tankönyveket kapnak a tanulók. (Az ezzel kapcsolatos szakmai kifogásokról, a történelemkönyvek átdolgozásáról itt olvashat bővebben.)

Jelezte azt is, hogy elkezdődött a tankönyvek gyártása, kiszállításuk augusztus elején kezdődik. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke köszönetét fejezte ki az érettségi megszervezésében és lebonyolításában részt vevő pedagógusoknak, kiemelve, hogy „abszolút rendben" folytak a vizsgák. Arról, hogy az előző évekhez képest ebben az évben 30 ezerrel kevesebben tettek érettségi vizsgát, azt mondta: idén biztonsági okokból nem volt mód arra, hogy a tavaszi időszakban előrehozott vizsgát tegyenek a tanulók, érettségi bizonyítványt azonban lényegesen többen kaptak, mint az elmúlt években. Újságírói kérdésre Maruzsa Zoltán közölte: több forgatókönyvvel is készülnek a járvány esetleges második hullámára, több olyan informatikai fejlesztés is folyamatban van, amely könnyebbé teheti a pedagógusok munkáját.