A pedofíliát büntető törvény szigorításáért tüntettek Budapesten

20200709 181127
2020.07.09. 18:43 Módosítva: 2020.07.09. 21:46

Plüssállatok rengetegében civil szervezésű tüntetés kezdődött a Pesti Központi kerületi Bíróság épülete előtt a pedofíliát büntető törvény szigorításáért. Az apropót a több ezer pedofil tartalmú kép birtoklásáért bűnösnek talált Kaleta Gábor ítélete adta, amely sokak szerint túl enyhe volt. Az egykori perui nagykövet egy év felfüggesztett börtönt és 540 ezer forint bírságot kapott.

Az ügyészség elfogadta az ítéletet, a tettét beismerő Kaleta azonban fellebbezett, ügyvédje szerint csak pénzbírságot kellene kapnia. Kaletát  tavaly tavasszal rendelték haza titokban a dél-amerikai országból, ahol az Egyesült Államok hatóságainak nagyszabású nyomozása révén bukott le, a helyiek tudta nélkül. A külügyi bizottság ülésén az üggyel kapcsolatban februárban elhangzottakat tíz évre titkosították.

„Tiltakozunk a gyermekek és kiskorúak szexuális abúzusa és a törvény puhakezűsége ellen a pedofília tekintetében. Fontos, hogy ez nem egy politikai megmozdulás és nem a bíróságok ellen szól, hanem a Törvénykönyv 204-es paragrafusának szigorítását kívánjuk!” – állt a szervezők Facebook-bejegyzésében, jelezve, hogy nem Kaleta ítélete az egyetlen oka a tiltakozásnak.

A tüntetésen a hatórai kezdet után több tucat ember gyűlt össze. 

Magyarországon senkit sem védenek, aki kiszolgáltatott, miért pont a gyerekeket védenék, akik a legkiszolgáltatottabbak?

– mondta egy felszólaló.

Az Anyák a Gyermekekért Civil Csoport vezetője, Horváth Krisztina szerint a gyerekeknek nincs megfelelő jogi védelmük a szexuális abúzussal szemben. 

A rendezvény még hét óra előtt véget ért.

(Borítókép: Lengyel-Szabó Péter / Index)  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön