Orbán: Több Balaton, kevesebb Adria

2020.07.10. 08:16 Módosítva: 2020.07.10. 08:38

Kell majd újabb korlátozó intézkedéseket hozni a koronavírus miatt, csak még nem tudjuk pontosan, hogy milyeneket – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. A kormányfő szerint „szomorúak a számok” Európában, Magyarország azonban rendben van, nálunk a veszélyt a behurcolás jelenti.  

Jövünk-megyünk, behozzuk a vírust, a miniszterelnök szerint az operatív törzs folyamatosan vizsgálódik, és minden új fertőzésnél megtalálható valamilyen külföldi elem, mozzanat. Az operatív törzs péntek délig kapott határidőt, hogy letegye javaslatát a vírus behurcolása elleni védekezésről, döntés pedig pénteken vagy szombaton születhet. 

A miniszterelnök tanácsa az utazni vágyóknak: több Balaton, kevesebb Adria, és akkor a járvány is féken tartható. 

A magyar és a német jogállamiság

Az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről Orbán azt mondta, hogy gondban van az európai gazdaság, ezért gyors és sürgős pénzügyi segítségre van szükség, ezt szolgálná a közös EU-s hitelfelvétel, amiért kamatot kellene fizetni, mert a hitelezők „azt szeretik”. 

Orbán ezután beszélt rabszolgatartásról, kommunizmusról, adósságról és a magyarok fejében megszólaló vészcsengőről, majd végül is kilyukadt oda, hogy bár látna más megoldást is Európa gazdaságának bajaira, 

nincs ellene a hitelfelvételnek. 

Belengette ugyanakkor, hogy ehhez közös, egyhangú döntés kell az EU-ban, Magyarország meg tudná vétózni, ha akarná. Orbán feltétele a hitelfelvételhez, hogy a tagállamok ne korlátozzák egymást annak elköltésével kapcsolatban, a pénzosztás legyen rugalmas, és „ne keverjük bele a politikát”. 

Felmerült, hogy az EU-ban sokan jogállamisági kritériumokhoz kötnék a források kifizetését, Angela Merkel is azt mondta, hogy akkor is szem előtt tartják a jogállamiság kérdését, ha erről Orbánnal kell vitáznia.  

A miniszterelnök azt mondta, örömmel áll rendelkezésre, de 

nem lennék ilyen lendületes a németek helyében.

Szerinte ha összemérnék a magyart a német jogállamisággal, lehet, hogy Magyarország kerülne ki győztesen. Nálunk például elképzelhetetlen, hogy az Alkotmánybíróság tagjai párttagok lehessenek, míg szerinte Németországban ez lehetséges. „Ha jogállamiságról akarunk beszélni, beszéljünk komolyan” – mondta Orbán. 

A kormányfő szerint bajban van Európa, ezzel kell most foglalkozni, de ha összekeverik a politikát és a gazdaság újraindítását, akkor nem lesz költségvetés. 

Újabb megpróbáltatás januárban

A magyar gazdaságról azt mondta, hogy „áttörés van", a vírus előtt 4,5 millió ember dolgozott, aztán a járvány mélypontján 130 ezerrel kevesebb embernek volt munkája, többen léptek ki a munkaerőpiacról, mint ahányan beléptek, azaz nőtt a munkanélküliség. Orbán szerint ez a tendencia megfordult, ugyanakkor öt-hat hónap múlva, január környékén lesz a válságnak egy késleltetett hatása – erre a „megpróbáltatásra” készül Varga Mihály és a gazdaságvédelmi operatív törzs. 

Kaleta Gábor ügyéről a kormányfő azt mondta, hogy az enyhe ítélet a bizonyíték arra, hogy az ügyészség és a rendőrség nem áll a kormány befolyása alatt, máskülönben ötször ekkora büntetés született volna. A miniszterelnök szerint az őszi törvényalkotási időszak egyik legfontosabb témája a gyermekvédelmi törvény szigorítása lesz.