Dömötör
-1 °C
14 °C

A motorbalesetben meghalt Koncz Ferenc fideszes képviselőre emlékeztek a parlamentben

2020.07.13. 15:38

A közlekedési balesetben július 10-én elhunyt Koncz Ferencre, a Fidesz képviselőjére emlékeztek az Országgyűlés plenáris ülésén a képviselők. Az MTI fotósának képein látható, ahogy állva emlékeztek meg a képviselőről, akinek parlamenti helyén a fényképe, és egy csokor virág volt kitéve.

Múlt héten, július 10-én írtuk meg, hogy motorbalesetben meghalt Koncz Ferenc fideszes parlamenti képviselő, aki pénteken 9 óra előtt Bekecsen szenvedett balesetet. „Ma reggel egy tragikus balesetben életét vesztette Koncz Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője. Képviselőtársunkat a frakció saját halottjának tekinti, és osztozik a család fájdalmában” – írta a Fidesz-frakció sajtóosztálya később. Koncz Ferenc haláláról Orbán Viktor miniszterelnök is megemlékezett a Facebook-oldalán, majd az ellenzéki pártok, képviselők is részvétet nyilvánítottak közleményeikben.

Hivatalos életrajza szerint Koncz 1959-ben született Tornaszentjakabon. 1978-ban a miskolci Gépipari Szakközépiskolában érettségizett és gépgyártás-technológusi szakképzettséget szerzett. A Borsodi Állami Építőipari Vállalatnál kezdett dolgozni, 1980-ban képesítés nélküli nevelő lett a ragályi Általános Iskolában. A kötelező sorkatonai szolgálata után, 1983 és 1987 között végezte el a főiskolát, két évig a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, két évig az ELTE Tanárképző Főiskolai Karának matematika–fizika szakán tanult, majd szerzett tanári diplomát. Egy évig Budapesten, majd a szerencsi Rákóczi Zsigmond Általános Iskolában tanított.

Koncz 1990 és 2010 között önkormányzati képviselő volt Szerencsen, 2001 és 2002 között a város Szerencs alpolgármestere, időközben volt bizottsági elnök, tanácsnok. 2010-től Szerencs polgármesterévé választották, négy évvel később pedig sikeresen újrázott.

Azután hagyta ott a városvezetést 2018-ban, hogy országgyűlési képviselővé választották. (Igaz, már 1998 és 2002 között is dolgozott parlamenti képviselőként, akkor a Fidesz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi listájáról jutott be az Országgyűlésbe.) A politikus Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2002 és 2006 között a megyei közgyűlés tagja, 2006–2010 között alelnöke volt.

Koncz Ferenc halálával papíron megszűnt a Fidesz kétharmados parlamenti többsége, amihez 133 képviselő kell, a Fidesz–KDNP-nek most 132 van. A Borsod megyei választókerületben időközi választást kell tartani.