A vonatok után a buszjáratok is ritkulnak a járvány miatt

2020.07.13. 07:12

A járvány alatt szinte észrevétlenül megkezdődött a helyközi buszjáratok ritkítása – írta a Népszava. A lap szerint már készül az új, augusztustól érvényes menetrend, amely alapján a Volánbusz járataiból több helyen jóval kevesebb lesz, az egyik fokozottan érintett terület Zala megye.

Már az utóbbi hetekben is voltak járatszűkítések, de a lap által megkeresett kormányzati szereplők nem válaszoltak arra, hogy ezek már a járatok hosszabb távú kiiktatásának tervével függenek-e össze. 

A Volánbusz dolgozói mindenesetre így tartják, sőt a Munkástanácsok Zala Megyei Szövetsége és a Volánbusz Zrt. zalai munkavállalói petíciót indítottak tiltakozásként, mert arról értesültek, hogy augusztus elsejétől „a szaktárca a távolsági autóbusz-közlekedés drasztikus visszaszorítását tervezi” – írta a lap, amely a szakszervezet vezetőjétől, Horváth Lászlótól úgy tudja, hogy

A MEGYE ÉS A FŐVÁROS KÖZÖTTI BUSZJÁRATOK NAGY RÉSZÉT TÖRÖLNI AKARJÁK.

Az elképzelés alapján a párhuzamosságot szüntetnék meg, buszjáratokat ott számolnak fel, ahol a vasút megfelelő alternatívát kínál. Eközben a vasúton is ritkítanak járatokat. A Nagyatádon megálló egyetlen vonatról itt olvashatja helyszíni riportunkat.   

A Népszava emlékeztetett, hogy néhány hete a Közlekedő Tömeg Egyesület épp a másik oldal, a vasút járatritkításai miatt gyűjtött aláírásokat, és az ötezer névvel megtámogatva július elején fordult az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM), mert sok térségben szintén drasztikusnak nevezhető vasúti járatritkítás okoz gondokat.

„Tarlós István országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottként tizenkilenc pontos javaslatot állított össze a közlekedés átalakításáról. A miniszterelnöknek címzett levél szerint a volt főpolgármester épp a járvány időszakát javasolta a változások elindítására, mert szerinte így kisebb lesz az érdeklődés és a tiltakozás a járatok megszüntetése miatt, s mindent összevetve ez így is van” - írta a Népszava.  • Hírek
  • Hírek