Kaleta-ügy: A Külügyminisztérium a titokgazda

2020.07.13. 15:06

„Amikor titkosszolgálatokat hallgatunk meg, akkor az esetek többségében az ülések titkosak” – mondta az Indexnek Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának kormánypárti elnöke. 

A politikust azután kérdeztük, hogy Demeter Márta LMP-s politikus a napokban levélben kérte tőle, hogy oldják fel a bizottság februári ülésének minősítését. Miután az Index több cikkben beszámolt a volt perui nagykövet, Kaleta Gábor gyerekpornós ügyéről, Menczer Tamás államtitkár, az Információs Hivatal és az ORFK osztott meg néhány részletet a külügyi bizottsággal, ezeket azonban az előadók kérésére tíz évre titkosították.

A bizottság üléséről készült jegyzőkönyv minősítéséről Németh azt mondta, hogy „a titokgazda nem a külügyi bizottság, hanem a Külügyminisztérium. A jegyzőkönyvek minősítője folyamatosan változik, ebben a konkrét esetben a Külügyminisztérium volt a titokgazda, ők minősítették”, ilyen formán rájuk is bízza, hogy feloldják-e vagy sem a minősítést.

Cikkünk élesítése előtt nem sokkal kérdést küldtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, hogy tervezik-e a titkosítás feloldását, amint információhoz jutunk, közölni fogjuk.