Adatvédelmi hatóság: Fennáll a veszély, hogy szimpatizánsi adatbázis építhető a nemzeti konzultációs kérdőívekből

2020.07.14. 12:08 Módosítva: 2020.07.14. 14:18

Fennáll a veszélye, hogy a nemzeti konzultációs kérdőíveken szereplő adatokat az adatvédelmi követelmények érvényesülése nélkül „szimpatizánsi adatbázis” építésére használják fel azok, akik az interneten arra szólítják fel az embereket, hogy ne a kormánynak, hanem nekik küldjék el a kérdőíveket – idézi a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH) az MTI.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő júniusban közösségi oldalán az kérte, hogy „a nemzeti konzultációnak nevezett gátlástalan propagandaanyagot” nekik küldjék el a Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítványhoz (TITA), megjelölve annak postacímét.

A NAIH a közleményében felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti konzultációs kérdőíveken csak az eredeti adatkezelési cél szerepel az eredeti adatkezelő feltüntetésével, más célú felhasználás esetén a felhasználó köteles az általános adatvédelmi rendelet rendelkezéseit betartani. Mint írják, 

a szimpatizánsi adatbázis építésének lehetősége különösen akkor merül fel, ha a felhívás mellett nem található arra vonatkozó tájékoztatás, hogy pontosan mely adatkezelők, mely adatokat, mely célokból, mely jogalappal, meddig kezelnének, és milyen módon lehet adott esetben az érintettek jogait érvényesíteni vagy hogyan lehet azokat névtelenül beküldeni.

Hozzátették: a fenti tájékoztatás hiányában és nem kellően konkrét vagy a meghirdetettől eltérő céllal végzett adatgyűjtés esetén a személyes adatok kezelése sérti az általános adatvédelmi rendelet rendelkezéseit. Az, hogy a kérdőíveket egy harmadik személy az érintettek hozzájárulása nélkül kiveszi és összegyűjti a postaládákból, akkor is jogellenes adatkezelésnek minősül, ha a címadatokat utólag megsemmisítik. Ez adott esetben más hatósági eljárást is vonhat maga után – írta a NAIH.

Hadházyék akciójának érdekes, adatvédelmi szempontból is releváns mellékszála, hogy az ügyet feltárni igyekvő Hír TV messzemenő következtetéseket vont le abból, hogy a TITA címeként megadott postafiók, azaz egy postahivatal ugyanabban az épületben található, ahol a 24.hu egyik újságírója lakik. Ezt annyira fontos információnak tartották, hogy még a címet is nyilvánosságra hozták.

Frissítés 14.18 – A TITA reakciója

Cikkünk megjelenése után jelentkezett Kovács Áron, a TITA kurátora. Kovács szerint nem építenek adatbázist, de a konzultációs ív eleve nem is lenne alkalmas ilyesmire, mert nincs rajta semmilyen személyes adat, és valójában se szándékuk, se erőforrásuk nincs ilyesmire. A beérkező borítékokat, és az esetleg azokban, azokon lévő személyes adatokat iratmegsemmisítővel semmisítik meg. Kizárólag azoknak az adatait kezelik – és az övéket is csak a kampány végéig – akik a TITA-nál aktivistának, gyűjtőnek jelentkeztek. A NAIH állításával szemben a TITA-nak van adatvédelmi tájékoztatója, itt és itt elérhető.